Закарпаття планують очистити від хімічного непотребу

Начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов прокоментував «НЕДІЛІ» ситуацію із очищенням Закарпаття від пестицидів та практичними наслідками створення так званого «Регіонального червоного списку» рослин.

Нині у Закарпатській області поряд із вирішенням екологічних проблем, що роками були актуальними для регіону, динамічно проводиться робота щодо збереження та відтворення біологічного різноманіття.

Зокрема, завершується вивезення за межі області хімічних засобів захисту рослин, створюються нові об’єкти природно-заповідного фонду, затверджуються «Регіональні червоні списки» тварин і рослин тощо. Уся ця робота на порядку денному у Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. Детальніше розповісти про ці актуальні питання кореспондент «НЕДІЛІ» попросив начальника держуправління Андрія Погорєлова.

– Зараз по всій Україні триває очищення території від непридатних пестицидів. Планується, що у 2012 році вся територія України буде очищена від несанкціонованих складів цих отруйних хімікатів, які накопичились через безгосподарність аграріїв ще з часів Радянського Союзу, – говорить А.Погорєлов. – Дана проблема актуальна й для нашого регіону і обумовлена шкідливим впливом на навколишнє природне середовище цих речовин, що зберігаються в умовах, які не відповідають екологічним та санітарно-гігієнічним вимогам.

Заходи, розпочаті в області у 2007-2009 роках з контейнеризації та вивезення на утилізацію непридатних та заборонених до використання пестицидів, продовжено у поточному році. Відзначу, що протягом згаданих років за межі України на знешкодження було вивезено 213,771 тонни ХЗЗР. У поточному році перед природоохоронними органами постало непросте завдання: на території області у 8 складських приміщеннях і в місцях тимчасового складування накопичено 265,937 тонни непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, які необхідно вивезти на утилізацію за межі області. Було прийнято рішення, що для робіт будуть залучені кошти із Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.
Так, за рахунок Державного фонду, Мінприроди України планує вивезти на утилізацію 177,7 тонни непридатних пестицидів.

За рахунок обласного фонду (2,0 млн. грн.) заплановано вивезти за межі області 89 тонн непридатних до використання пестицидів. Хімічний непотріб збирають та вивозять іноземні фахівці (ТОВ «С. І. Груп Консорт Лтд» – фірма, що виграла тендер на проведення зазначених робіт), які спеціалізуються на утилізації ХЗЗР. Графік робіт та інші процедури, пов’язані із безпечним вивезенням непридатних та заборонених до використання пестицидів за межі Закарпаття, тримає під контролем обласна тимчасова комісія, що створена спеціально для координації зазначених робіт. До складу комісії увійшли представники Держуправління ОНПС в Закарпатській області, Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, управління МНС, управління агропромислового розвитку облдерж-адміністрації, облСЕС.

Отже, відповідно до графіка, насамперед хімічні речовини перезатарять, а згодом їх вивезуть. Роботи розпочаті на території ВАТ «Агрокомплекс» у смт. Солотвино (Тячівський район), звідки вивезуть 60,763 тонни. Наразі тут уже перезатарено близько 40 тонн (800 бочок) токсичних відходів. Наступними стануть: ВАТ «Агрокомплекс» у селі Рокосово (Хустський район) – 0,237 тонни та СТОВ «Агро-Лучки» село Великі Лучки Мукачівського району (28 тонн).

На черзі інше нагальне питання – вивезення забрудненого ґрунту, на якому зберігалися ці хімічні речовини, та подальша його утилізація. За ініціативи Державного управління ОНПС в Закарпатській області облдержадміністрація звернулася до Мінприроди України з пропозицією включити до Програми природоохоронних заходів на 2012 рік вивезення з території області 154 тонн забрудненого пестицидами ґрунту та інших ХЗЗР.
 
– Андрію Вікторовичу, протягом останніх років держуправління разом з науковцями підготувало і затвердило на сесіях облради регіональні червоні списки рослин і тварин. Які практичні наслідки цієї роботи?

– Організація збереження видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, поліпшення сере-довища їх перебування та зростання – один із пріоритетів у роботі Держ-управління ОНПС в Закарпатській області. Що стосується охорони та збереження рідкісних видів тварин, то наразі тривають заходи щодо взяття їх під особливу охорону та заповідання їх природних екосистем. Зокрема, для цієї мети у Закарпатті створюються нові природно-заповідні об’єкти та уточнюються списки тварин, що потребують охорони. До прикладу, нещодавно сесією облради прийнято рішення щодо створення у Мукачівському районі тимчасового ентомологічного заказника «Жорнина» на площі 9,8 га без вилучення площі від землекористувача терміном на 15 років. Тут науковцями виявлено ряд рідкісних та зникаючих видів твердокрилих комах, які занесені до Червоної книги України і у Додатки до Бернської конвенції, а також до списку загрожуваних видів Міжнародної спілки охорони природи.

Наразі за ініціативи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в області готується уточнений та доповнений «Червоний список» видів тварин Закарпаття (усього 149 видів). Тривалий час списки були розміщені на офіційному веб-сайті держуправління, з якими мала можливість ознайомитися зацікавлена громадськість та внести свої пропозиції . Найближчим часом у держуправлінні засідатиме Громадська рада, яка розгляне усі пропозиції і, так би мовити, дасть «зелене світло» для винесення проекту рішення «Про затвердження Переліку видів тварин, що підлягають особливій охороні на території Закарпатської області («Червоний список» видів тварин Закарпатської області) і Переліку видів тварин Закарпатської області, занесених до Червоної книги України (2009)» на розгляд облради.

Щодо списку рослин, то на початку цього року на сесії облради прийнято рішення, ініційоване нашим Держуправлінням, про затвердження Переліку видів судинних рослин, що підлягають особливій охороні на території регіону. Так званий «Регіональний червоний список» нині налічує 213 видів рослин. Рослини, які є у згаданому переліку, не занесені до Червоної книги України, однак для нашої області, за твердженням науковців, мають важливе значення, оскільки є рідкісними та зникаючими видами. Доцільність затвердження зазначеного списку підтверджено також науковим обґрунтуванням Міжвідомчої науково-дослідної лабораторії охорони природних екосистем УжНУ.

Щодо практичних наслідків цієї роботи, то зазначу, що рішення обласної ради насамперед забезпечать умови покращення охорони, збереження та відтворення рідкісних і зникаючих видів як рослин, так і тварин, створення умов для їх відновлення (шляхом створення нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення) та врахування при виконанні господарських заходів.

Лілія ЗАЛЕВСЬКА, газета “НЕДІЛЯ“, nedilya.at.ua