Рятувальники Закарпаття зустрілися з румунськими та угорськими колегами

Працівники оперативно-рятувальної служби Закарпаття на чолі з начальником УМНС України в Закарпатській області Мирославом Щербеєм відвідали місто Загонь Угорської Республіки.

На запрошення обласного директорату з надзвичайних ситуацій області Саболт-Сатмар-Березького округу з м. Ніредьгаза (Угорщина) та мерії міста Загонь закарпатська делегація та інспекторат з питань надзвичайних ситуацій «Сомеш» повіту Сату Маре (Румунія) стали учасниками тристоронньої зустрічі з представниками угорської та румунської сторін.

Такі зустрічі служать передусім для вирішення спільних питань щодо запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, адже‚ коли йдеться про безпеку людей, не повинно бути такого поняття‚ як кордон‚ що роз’єднує.

У ході зустрічі обговорювалися питання підготовки та реалізації спільних проектів разом з угорською та румунською сторонами у рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013. Керівники делегацій обмінялися досвідом роботи країн у питаннях попередження та ліквідації наслідків різного роду надзвичайних ситуацій. Задля подальшого поглиблення тристороннього співробітництва делегати також обговорили план спільних дій на прикордонних територіях в частині запобігання надзвичайним ситуаціям.

Предметом обговорення також стала співпраця між рятувальними підрозділами на регіональних рівнях, насамперед щодо вдосконалення існуючої системи обміну інформацією про імовірні надзвичайні ситуації та створення системи екологічного моніторингу вод річок, що належать до басейнів річок Тиси і Уж, з втіленням інструментів раннього інформування про загрозу транскордонного впливу забруднення поверхневих вод.

Також у рамках нещодавно підписаного Протоколу спільних намірів між рятувальниками Закарпаття та іноземними колегами щодо підготовки спільного проекту у рамках Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 обговорювалися питання закупівлі спеціального обладнання, призначеного для ліквідації імовірних аварій під час перевезення небезпечних вантажів автомобільним та залізничним транспортом.

Ця міжнародна зустріч стала черговим етапом для подальшого підписання спільної угоди в рамках програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013, яка в майбутньому дозволить отримати обопільну вигоду для сторін, повідомили  в УМНС України в Закарпатській області.

zakarpattya.net.ua