78-річний закарпатець за своє життя перечитав Псалтир …1324 рази!

«Жодна книга не прославляє Бога так, як Псалтир, тому вiн особливо корисний для душi. Це особлива молитва за зцiлення хворих, у тяжких обставинах життя, у випробуваннi. Псалтир розраджує у скорботi, незбагненно заспокоює душу, коли ми збуренi та стурбовані», — так вважає 78-річний Стефан Нанинець із села Свобода Міжгірського району.

За понад півстоліття чоловік перечитав Псалтир 1324 рази.

Стефан Ілліч – один зі старожилів Свободи. Чоловік мешкає сам у старенькому дерев’яному будинку в центрі села. Хату, розповідає, збудував власноруч ще в 50-х роках минулого століття. У ній разом з дружиною Василиною народили чотирьох дітей. Верховинець показує старий Псалтир. Його видали у 1852 році у Львові. На почорнілій потертій обкладинці написані літери – так старослов’янською позначали рік видання.

Вперше Стефан Ілліч прочитав святу книгу, коли йому виповнилося 27 років. Тоді його вперше запросили вичитати псалми над покійником, як це заведено серед християн.

«Коли помирає людина, за звичаєм, двоє чоловіків вичитують над покійником Псалтир. Треба прочитати всі 150 псалмів. Спочатку читав Псалтир тільки у Свободі, потім мене почали запрошувати по сусідніх селах і присілках. Ще в нашому селі є звичай — коли хтось побудує хату, то, щоб у ній щасливо жилося, кличуть мене вичитати у новому будинку Псалтир».

Верховинець взяв собі за звичку відзначати на папірці, коли черговий раз відчитає усі псалми святої книги. Більше того, біля кожного запису він позначає прізвище людини, для котрої читав Псалтир. І, незважаючи на свій поважний вік, Стефан Ілліч досі читає без окулярів, бо має вельми добрий зір. До того ж до всіх навколишніх сіл і присілків (а це від 3 до 9 кілометрів) верховинець ходить пішки.

Крім Псалтиря, Стефан Ілліч читає й Біблію. Ці дві книги постійно лежать на столі поруч з ліжком чоловіка. Святе Письмо, за його словами, прочитав за життя чотири рази.

Сніжана РУСИН,  “Новини Закарпаття”