Закарпатський політолог: Україна може обмежити експорт російського алкоголю

Закарпатський політолог Михайло Шелемба не виключає, що найближчим часом Україна у відповідь на рішення нашого східного сусіда з 7 лютого обмежити постачання вітчизняного сиру може застосувати проти Росії «алкогольні» санкції


Михайло Шелемба, аспірант кафедри політології УжНУ:

Останнім часом Росія регулярно вдається до політичного та економічного тиску щодо своїх найближчих сусідів. Це мало місце по відношенню до Грузії (мінеральна вода «Боржомі» , вина), Молдови (вина), Білорусі (м’ясо-полочна продукція). Не оминула ця участь й Україну. Постійні звинувачення росіян часом скидаються на відвертий шантаж. У цьому контексті варто пригадати голослівні заяви про крадіжки Україною російського газу, що мав постачатися до Європи. Тепер ось дійшла черга й до сиру (Росспоживнагляд з 7 лютого 2012 року  ввів заборону на ввезення до Росії сирів деяких українських виробників, які посіли неконструктивну позицію у вирішенні проблеми якості даної продукції. Про це заявив голова служби Геннадій Оніщенко – KarpatNews).

Як свідчить попередній досвід: усі ці заяви – голослівні. Будь-які незалежні перевірки розбивають ці твердження і через кілька тижнів про скандал усі забувають. Але… Ця цілеспрямована політична гра наших сусідів переслідує кілька цілей: підриває імідж України в світі, б’є про економіці нашої держави та водночас працює як одна з технологій на президентських виборах, що відбудуться в Росії у березні цього року.

Схоже, нарешті настав час, коли й Україна має дати відсіч і тим самим відбити у будь-кого бажання в майбутньому вдаватися до подібного шантажу. На сьогоднішній день Україна є найбільшим споживачем російських горілчаних виробів: 27% із загальної експортної алкогольної продукції – з Росії. В еквіваленті це становить 14 мільйонів літрів. Більше того, наш східний сусід щороку збільшує свої експортні потужності в Україну. Пояснюється це тим, що російський алкоголь дешевший, аніж вітчизняний. І не можна не відмітити, що він не завжди якісний.

Як свідчить статистика, щороку в Україні від алкогольного отруєння помирають близько 9-11 тис. людей. Основні причини: до  вмісту горілки виробники замість натуральних складників додають синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, іншу гидотну.  Такі напої завдають шкоди здоров’ю наших людей, роблять з них інвалідів. Тому не виключаю, що Україна найближчим часом може аргументовано заборонити імпорт російських горілчаних виробів.

Не виключаю також, що українські контролюючі органи можуть раптово виявити у ВАЗах (Жигулях,які імпортуються з Росії) невідповідні Державним стандартам, скажімо, гальмівні шланги або ж комплектуючі до моторів.

http://karpatnews.in.ua/