В Ужгороді на ринку свинина коштує до 50 гривень. На Великдень дорожчатиме

До великодніх свят м’ясо може подорожчати до 8 доларів за кіло. Подорожчання бензину та фуражного зерна призвело до росту цін на свинину. Лише за минулий тиждень на ринках Закарпаття свинина подорожчала на 11%, або на 5 грн. – до 50 грн./кг.

«Бензин вже два тижні продають на 10-15 копійок дорожче. Фуражне зерно подорожчало на 100 гривень – до 1 850, а з нього роблять комбікорми для худоби», – коментують фахівці. Також на ціну впливає скорочення поголів’я худоби. У минулому році чисельність свиней у селян різко зменшилася.

«Їх у господарстві невигідно тримати, бо м’ясокомбінати закуповують більше птиці та телятини. Ближче до початку квітня свинина на базарах подорожчає десь на 6 гривень, в супермаркетах – на 4. Буде коштувати як мінімум 55 гривень за кілограм», – прогнозують експерти.

Індекс споживчих цін (інфляції) по Закарпатській області у лютому порівняно з січнем склав 100,1%, по країні – 100,2%, з початку року відповідно 100,1% та 100,4%. Про це повідомила «НЕДІЛІ» начальник відділу статистики цін Головного управління статистики Едіта Йордан.

Загалом, цінова ситуація на споживчому ринку області у лютому 2012 р. порівняно з січнем позначилася подорожчанням продуктів харчування та безалкогольних напоїв на 0,2%. На 2,1% подорожчали фрукти, серед них банани – на 7,4% та виноград – на 3,0%.

На 1,3% зафіксовано зростання цін на сир м’який, на 0,5% – олію соняшникову, на 0,3% – молоко, на 0,1% – алкогольні напої. Однак цукор подешевшав на 2,4%, яйця – на 2,2% та масло вершкове – на 1,7%.

Зросли в ціні предмети домашнього вжитку, побутова техніка та поточне утримання житла на 0,2%, в т.ч. меблі та предмети обстановки, килими та інші види покриттів для підлоги – на 0,4%, проте побутова техніка подешевшала на 0,5%.

У галузі охорони здоров’я подорожчали фармацевтична продукція, медичні товари та обладнання на 0,8%, у т.ч. судинорозширювальні засоби імпортні на 1,9% та гормональні препарати – на 1,2%. На 0,1% зафіксовано зростання цін і тарифів у сфері транспорту, зокрема, паливо і мастила та транспортні засоби стали дорожчі на 0,1%. Послуги відпочинку і культури подорожчали на 0,2%.

Нагадаємо читачам «НЕДІЛІ», що менш ніж за місяць святкуватимемо Великдень, який цього року припадає на 8 квітня у римо-католиків, а 15 квітня – у православних. У цей період ціни на продукти, а особливо м’ясо (після посту), традиційно зростають.

Фахівці запевняють, що усі ці фактори в сумі можуть видати ціну кілограма свинини на рівні 8 доларів.

Зараз в Ужгороді на центральному ринку свинина коштує до 50 гривень (м’яка частина), телятина до 60 гривень, кролик потягне на 70 гривень за кілограм. Домашня птиця коштує від 40 до 60 гривень за кіло, а яйце домашнє 20 гривень за десяток. Дешевші ціни на м’ясо, яйця, курятину зафіксовані нашими журналістами у Берегові, Виноградові та Хусті.

газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.at.ua