У закарпатському Ботарі відкрили банку з повидлом та свиню

Місцевою напівугорською говіркою повидло називається «леквар». Саме цю смакоту увіковічили у незвичайному пам’ятнику.
              
Пам’ятник, який відкрили на Виноградівщині, зроблений із штучного каменю ужгородським скульптором Михайлом Колодком. Місцеві кажуть, берегтимуть його, як зіницю ока. Бо ж саме виготовленням і продажем повидла займаються чи не всі у цьому і сусідніх селах.

Разом із пам’ятником відкрили ще й музей повидла та дегустаційний зал. У ньому можна буде спробувати солодку смакоту кількох різних сортів.

Усе тутешнє повидло – унікальне, бо рецептура – прадавня. Секрети – не видають. Але місцеві дуже хочуть, аби на їхню смакоту туристи зліталися, як бджоли на мед. Завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор каже, що туристи їздити будуть, бо такого нема ніде в Україні.

«Родзинкою села Ботар є те, що тут виробляють леквари 24-х видів. І саме леквар, чому й покладено пам»ячник, є тим що кормить це село. Тому ця родзинка приманюватиме сюди угорськомовних, україномовних та російськомовних туристів», – зауважив Шандор.

У самому селі є аж 24 різних сорти леквару, а продегустувати можна буде тільки 6. Місцеві кажуть — більше просто не осилите.

  Віталій Глагола, фото: Олександр Попович, спеціально для Мукачево.net