Станинцева «Йовнатанка»

У селі Нижнє Болотне на Іршавщині, у сільській школі відкрили музей письменника Юрія Станинця.

Музей у рідному селі Нижнє Болотне, або колишній Шард, – давня мрія і земляків, і громадськості. Стара друкарська машинка письменника, його ікони, світлини та рукописи – все це вже стало надбанням музею. Примірники машинопису, інші цінні матеріали разом з виданнями творів письменника подарувало музею видавництво «Гражда».
 
А от на свято пам’яті прийшли і вчителі, і учні, і громада села. Директор школи Наталія Половка разом з учителями та учнями влаштували гостям справжнє свято слова. Школярі, як маленькі актори, реставрували життя Юрія Станинця, яке минуло далеко не в сяйві слави, співали пісні та коломийки із зворушливим шардівським акцентом. Навіть коломийку «Гражді» виконали.

У свою чергу граждівці Наталія та Іван Ребрики привезли сюди Станинцеву «Йовнатанку», багато спогадів про письменника і навіть подарували шардівцям портрет юного Юрія. Іван Ребрик розповів, що цього письменника відкрив для нього викладач Кирило Галас. Твори шардівського прозаїка ввійшли до антології за кордоном. Але тут, на Закарпатті, про нього воліли не згадувати. Останні його роки минали в холоді та самотності. Саме в такий безнадійний час йому привезли щойно видрукувану книгу. Це свято продовжило письменнику життя, переконана Наталія Ребрик.

Письменник Мирослав Дочинець теж виявився далеким родичем Юрія. Він подарував музею свої книги. Отець Іван, священик церкви св.Михаїла в селі Нижнє Болотне, давно цікавився життєписом шардівського письменника та священика Юрія Станинця. Все це зобов’язує його до ще більшої духовної праці. До цих побажань долучився і отець Василь – священик, нині пенсіонер. Прийшли поділитися пам’яттю про свого родича і Ольга Михайлівна та Віра Михайлівна, а також Емілія Василівна Керечанин. Зворушливими були виступи директора крає- знавчого музею Андрія Світлинця, поета Івана Шмулиги. Пам’ять про Юрія Станинця тут справді сповнена світла і тепла. Вшанувати письменника прийшли і методисти районного відділу освіти Ольга Береш, Ганна Остолош, і колишній методист Єлизавета Ваш. А заві- дувачка районного методичного кабінету відділу освіти Іршавської РДА Марія Келемен  оцінила своїх шардівських педагогів найвищою оцінкою.

nedilya.net