Kamlesh PATEL: «Мені не все одно!»

4 травня в Україну вперше з офіційним візитом приїде духовний та гуманітарний лідер Індії – Шрі Шрі Раві Шанкар. Шрі Шрі – засновник неурядових гуманітарних організацій Міжнародна Асоціація «Загальнолюдські цінності» та Міжнародна Організація «Мистецтво життя». У 2009 році він увійшов у п’ятірку найвпливовіших людей Індії за версією журналу «Forbes India».

 Про Майстра, а також про розроблені ним програми й дихальні техніки нам розповів один з його послідовників, котрий провів
в Ужгороді спеціальний курс «YES+», – Камлеш Пател.

СУСПІЛЬСТВО, ВІЛЬНЕ ВІД НАСИЛЬСТВА

– Камлеш, розпочнемо з головного – з приїзду в Україну великого гуру. Які заходи плануються в рамках візиту Шрі Шрі?

– Під час візиту в Україну планується в першу чергу відкрита публічна лекція Шрі Шрі Раві Шанкара, присвячена найгострішим викликам сучасності. А також аналіз економічних та соціальних умов в Україні, думки і власне бачення щодо можливостей їх покращення. В планах – проведення діалогу щодо вирішення проблем, пов’язаних з лікуванням дітей, хворих на рак, категорій соціально незахищених дітей, а також чорнобильців; презентація соціальних проектів для України, ініційованих Міжнародною організацією «Мистецтво Життя», в які, зокрема, увійдуть: «Школа без агресії», програми для дітей-інвалідів і вихованців дитячих будинків; круглий стіл на тему: «Духовні цінності в політиці, бізнесі і добродійності». Шрі Шрі представить ряд антистресових програм і тренінгів, орієнтованих на розвиток творчих здібностей та особистісних якостей сучасної української молоді. Також планується зустріч у вузькому колі з провідними політиками та бізнесменами нашої країни.

– Яка мета організацій, заснованих Шрі Шрі?

– І «Мистецтво життя», і «Загальнолюдські цінності» – некомерційні громадські організації, які діють вже багато років. Першу Раві Шанкар заснував 30 років тому – у 1982 році. А друга – «Загальнолюдські цінності» – з’явилася у Женеві в 1997, її створено разом з Далай Ламою. Тепер вони діють більш ніж у 160 країнах світу.

Мета організацій – створення суспільства, вільного від насильства і стресу; виховання толерантності між народами й пропаганда загальнолюдських цінностей; реалізація соціальних проектів. Це – благодійні фонди, котрі проводять суспільно значимі проекти для людського розвитку і соціальної реабілітації – це спеціалізовані антистресові, оздоровчі та суспільні програми, семінари, тренінги й зустрічі. Надається допомога людям, котрі постраждали у військових конфліктах і стихійних лихах по всьому світу. Велика увага приділяється розвитку творчих здібностей і лідерських якостей молоді. Крім того, «Мистецтво життя» надає допомогу слаборозвиненим країнам (будує школи, лікарні, навчає молодь різних професій).

– З метою розібралися, а яка ідеологія вашої діяльності?

– Основна ідея, яку ми пропагуємо, – це те, що люди у всьому світі – єдина родина – велика людська спільнота. Саме тому «Мистецтво життя» об’єднує людей різних релігій та конфесій, культур та ідеологій, смаків та вподобань. Основний напрямок роботи – це робота над культивуванням людських цінностей у всіх сферах життя, а також навчання людей дихальних практик, фізичних вправ і технік розслаблення. Розроблені Шрі Шрі техніки запатентовані у багатьох країнах і доступні для людей різного віку й фізичних даних.
Один з головних напрямків діяльності Шрі Шрі Раві Шанкара – публічні виступи по всьому світу. Щороку він відвідує більше 40 країн світу, читаючи лекції перед різними аудиторіями, зокрема Європарламентом та ООН, Всесвітнім Економічним Форумом в Давосі. Також він тісно співпрацює з ЮНЕСКО та Інститутом Світового Банку, зустрічається з парламентарями та главами держав.

ПРИРОДА ЛЮДИНИ – ЛЮБОВ І СПОКІЙ

– Зараз ви в Києві займаєтесь підготовкою візиту Шрі Шрі. Та до цього побували в Ужгороді і провели семінар. Розкажіть про свої враження.

– Безперечно, Ужгород мені сподобався. Та я був у місті лише кілька днів, тому часу роздивитися його так, як мені того хотілося, мав недостатньо. Думаю, з Ужгородом ще побачуся – в кінці квітня планую провести ще один семінар «YES+». Перший же відбувся 20-24 березня. Група набралася немала – люди різного віку, статури, переконань, але всі вони шукають «дорогу до себе». Варто відзначити, що організація «Мистецтво життя» діє і в Україні. Ми працюємо в більш ніж 25 містах, зокрема в Києві, Донецьку, Харкові, Краматорську, Ужгороді та інших.

– Наскільки мені відомо, «YES+» – це молодіжний курс…

– Загалом, так, але суворих вікових обмежень я не ставлю. Головне  – бажання людини. Як вже казав, в Ужгороді у групі були різні люди. «YES+» – це певний комплекс спеціальних антистресових програм, а також фізичні вправи та дихальні техніки (програми курсу варіюються). Але… це сказано просто… дуже просто, насправді – зміст значно глибший. Маю сказати, ключове слово тут – «антистресовий». Я постійно багато спілкуюся й працюю з людьми, мені подобається за ними спостерігати. Люди зазвичай думають, що щасливими їх робить щось матеріальне. Ми усе своє життя ганяємося за матеріальним, та нам постійно чогось не вистачає. І саме через це мало хто задоволений життям чи щасливий. Саме це є причиною стресів, яким люди піддаються, чи, вірніше, з якого вони не виходять. Але саме стрес «закриває» наші очі, «духовні очі», не дає «бачити» серцем справжню красу життя й реальності. Значить – його треба позбутися! Адже справжня природа людини – любов і спокій. Я намагаюся навчити людей жити більш радісно, з посмішкою з самого ранку та ще й  в понеділок :).

– Ви – директор Міжнародної Асоціаціації «Загальнолюдські цінності» в Женеві. Чи не вважаєте, що люди все більше забувають про духовний аспект життя, ігноруючи найважливіші цінності?

– Я не «вважаю», я це констатую! Але абсолютно втратити «духовне» не вийде. Його часточка є у кожного всередині – це певне містичне знання чи відчуття, яке не залежить від людини, бо дається нам «зверху». Це – таємниця, яка живе у серці і закладена природою у кожному живому створінні. Це – певне розуміння законів природи, які у різних народів називаються по-своєму, наприклад, Божі заповіді. Це – вибір, який нам доводиться робити постійно. Це – добро і світло душі. Та реальність показує: чим далі, тим світ і люди стають більш жорстокими і байдужими. Сучасний спосіб життя надзвичайно активний, ми постійно «в бігах» за чимось, чого, нам здається, ми дуже потребуємо, а насправді… Таким чином, найчастіше люди самостійно провокують стреси і страждають від них, та це відчувають рідні, близькі, колеги, бо на них наш негативний стан завжди відбивається. Люди просто забувають посміхатися, розслаблятися і насолоджуватися миттю. Також дуже важливо бути уважним й турботливим до тих, хто поруч – це запорука нашого хорошого самопочуття. Адже ми завжди отримуємо відповіді на власні «посили». Тож, даруйте один одному світло!

– Назва організації – «Мистецтво життя» – доволі символічна. Який зміст ви вкладаєте в ці слова?

– Жити красиво – це дійсно мистецтво, якому потрібно вчитися і не все одразу виходить. Це – процес, який триває постійно. Я маю на увазі красу не зовнішню, а внутрішню, якої людина може досягти тільки працюючи над собою і відкинувши егоїзм. Потрібно бути співчутливим, дбайливим, терплячим до оточення. Адже, якщо ми всі – одна родина, то, ображаючи когось, ми ображаємо себе, ранимо себе, крадемо від себе… Ми всі потребуємо спілкування, а для повноцінного контакту з людьми ми маємо знайти або відродити зв’язок із самим собою – це головне, бо лише тоді ми зможемо краще розуміти інших людей, адже всі ми схожі, ми – велика спільнота і сім’я. Наступним стане те, що ми подаруємо людям, принесемо у світ.

За словами Шрі Шрі, один із законів духовного розвитку особистості – це розуміння краси Всесвіту, природи, краси в кожній людині, всередині нас самих. Розум «женеться» за красивим і всі ми прагнемо жити красиво, але є велика різниця між розумінням краси і бажанням володіти нею. Адже, коли ми прагнемо заволодіти чимось, то з’являється прив’язаність, наприклад, до комфорту та матеріального. Прив’язаність в свою чергу легко призводить до розчарування, а це знову спричинить стрес і незадоволення життям, тож краще жити спокійно й помірно. Пам’ятайте – тільки духовне може бути красивим.

СТВОРЮЙТЕ НАВКОЛО СЕБЕ ГАРМОНІЮ

– Тож, з чого почати, коли вирішив змінити «свій шлях»?

– Не потрібно вирішувати – потрібно змінювати! Головне – не шукайте якогось приводу для цього. Робіть це – тут і зараз, в цей момент. Змінити «шлях», можливо, і не вдасться, бо ми приходимо на землю вже з певним багажем, за індуїстською традицією – з кармою, і не все залежить від нас. Та ми можемо змінити свою поведінку і сприйняття тих подій, які з нами відбуваються.

А з чого почати? Кожен знає сам. У будь-якої людини є певні періоди в житті і відповідні душевні настрої, нотки й коливання, до яких обов’язково потрібно прислухатися. Та, на жаль, сучасне покоління серед «життєвої метушні» майже розучилося це робити – маю на увазі чути свій внутрішній голос.

До прикладу, Шрі Шрі Раві Шанкар виділяє 18 законів духовного розвитку людини. Цю статтю можна знайти в Інтернеті і ознайомитися. Зокрема, для початку можна просто прийняти все, як воно є, і заспокоїтись. Тоді одразу стане легше, тоді ми зможемо взяти під контроль стрес, напругу, страхи. А далі – думайте позитивно і не судіть самих себе і тих людей, котрі вас оточують. Зміни відчуєте самі. А про життя можна багато говорити, та всі знають, яке воно. У кожного – своє, але робити його кращим може кожен, навіть найменшими можливостями.

– Для того, аби справитися із стресом, потрібно займатися йогою?

– Не обов’язково – можна пити каву. Та йога – одна з найбільш давніх наук, котра допомагає поєднати душу (дух) і розум людини за допомогою дихання. Ця система дає можливість взяти розум під контроль і навчитися слухати своє серце. Так ви з’єднаєтеся з собою. Але, якщо ви практикуєте йогу і робите акцент тільки на її фізичному аспекті, то результат не буде повноцінно-справжнім. Потрібно звертати значну увагу на самобутнє знання всередині нас, інакше такі заняття будуть тільки модним трендом. В «Мистецтві життя» є багато курсів та програм, які, зокрема, дають певні фізичні навантаження і роблять акцент саме на спеціальних дихальних техніках. Адже варто усвідомити зв’язок між подихом та емоціями. Найчастіше саме емоції керують нами і результат не завжди позитивний. Та природа заклала в нас прості й ефективні механізми керування своїм душевним станом. Наприклад, дихання: змінюється дихання – змінюються почуття, думки, змінюється оточення й весь людський організм дивно оновлюється.

– Чи можна описати словами те «містичне знання», про яке ви говорите?

– Ти частина мене – я частина тебе. І, якщо ми частинки одного цілого, то я не зроблю чогось, що може завдати шкоди тобі чи твоїм інтересам, бо тоді й мені буде погано.

Це усвідомлення того, що ми – маленькі частинки Всесвіту і підкоряємося загальним законам природи – жити справедливо, в любові до всього живого, цінувати те, що маємо, бути вдячними, дарувати світло і радість тощо. Не можна закривати серце і бути байдужим до чужих потреб і страждань. Байдужість – це велика проблема суспільства. Ми звикли зациклюватися на власних проблемах, які культивують стрес. Ми дуже зайняті у сучасному ритмі життя – вже майже розучилися радіти яскравим моментам… Напевно, тому суспільство деградує, хворіє, має проблеми з молоддю і навколишнім світом.

Я думаю, що в наших силах змінити все. Для цього нам потрібні лише 20 років. Нам потрібно просто перевчати своїх дітей, щоб вони по-іншому дивилися на світ, відчували себе його часткою і дбали про людей, котрі їх оточують. Почніть служити людству, нічого не очікуючи у відповідь, і творіть навколо себе радість і гармонію! Тож, у нас є вибір: можемо й далі борсатися в смітті або продовжити свій шлях без нього.

Лілія МАТІЦО, газета “НЕДІЛЯ”

nedilya.net