Гривні пророкують знецінення

Владі не вистачить грошей, аби виконати обіцяне перед виборами, тому необхідну гривню можуть просто надрукувати. Коштів, які залишать в Україні гості Євро-2012, може виявитися недостатньо для того, аби врятувати українську валюту від знецінення.

Головною проблемою стабільності фінансового показника є політика – наближення парламентських виборів, зазначає kp.ua

До внутрішніх факторів додаються зовнішні. Непевна ситуація в економіці Іспанії провокує послаблення курсу європейської валюти. На думку опитаних КП експертів, євро в Україні невдовзі можна буде купити менш, ніж за 10 гривень. Падіння цін на ринках сировини грає проти української економіки.

“У такій ситуації попит на український метал скорочується. У травні багато металургійні комбінати вже скоротили випуск продукції. Звичайно, до катастрофічної ситуації 2008 року ще далеко, але зростання промислового виробництва на рівні 0,7% турбує економістів. Поки що ніхто не прогнозує спад, більшість говорить про прогнозний показник 1-3%. Але цього може не вистачити для того, щоб виконати передвиборні обіцянки”, – попереджає видання “Комсомольська правда в Україні”.

Газета наводить думку незалежних економістів про те, що напередодні виборів-2012 влада не втримається від спокуси увімкнути друкарський станок.

“Про те, що доведеться проводити грошову емісію, ми твердимо давно. Вся справа в соціальних ініціативах уряду. Навесні до державного бюджету України на 2012 рік були внесені зміни щодо збільшення доходів і витрат більш ніж на 33 мільярди гривень. І якщо з витратами все зрозуміло, то виразних джерел фінансування вказано не було. Уряд говорить про те, що вдасться їх покрити за рахунок зростання економіки. Але, на жаль, економічне зростання в країні менше запланованого. Навіть за даними Держкомстату, за перші чотири місяці зростання ВВП склало 1,8%”, – пояснює провідний експерт Центру Разумкова Павло Розенко.

“При цьому в бюджеті закладено показник в 2 рази вище. Це означає, що держбюджет не тільки не отримає додаткових коштів, але найближчим часом можуть виникнути проблеми з поточними бюджетними витратами. Так, за показниками Пенсійного фонду вже видно, що відбувається недобір коштів на 4-5 мільярдів гривень”, – зазначає він.

У такій ситуації є два виходи – запозичення або емісія. За кордоном Україні гроші зараз не дають – співпраця з МВФ почнеться не раніше ніж через рік після того, як піднімуть тарифи на газ для населення. Тому залишається емісія, адже перед виборами обіцянки треба виконувати. Думаю, що якщо друкувати гроші і почнуть в липні, як про це говорять, то до людей вони потраплять десь у вересні, щоб до виборів інфляція була не так помітна. Проте вже до кінця року нас чекає зростання цін, а відповідно і зниження курсу гривні”, – говорить експерт.

tsn.ua