Негода знищила на Закарпатті 20% ягід

Зливи та грози знищили більше 15 тис. га городини та плодово-ягідної продукції у найбільш постраждалих регіонах України: Закарпатській, Донецькій, Луганській і Одеській областях. Про це повідомив експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Ігор Стрелюк.

«Основні регіони, які вирощують плодоовочеву продукцію в Україні, від негоди істотно не постраждали. Загалом по країні станом на 13 червня втрати плодоовочівників незначні і становлять у середньому 5-6%. Найбільше постраждали виробники Закарпатської, Донецької, Луганської та Одеської областей (див. мал.).  У цих регіонах знищено до 20% городини та плодово-ягідної продукції. За підрахунками експертів УКАБ, це більше 15 тис. га (загальна площа під овочами в цих регіонах становить більше 73 тис. га)», – поінформував експерт плодоовочевого ринку Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк.
 
За словами експерта, фінансові збитки виробників на сьогодні оцінити складно, але виходячи з інвестицій на вирощування плодоовочевої продукції, втрати становлять близько  270-300 млн. грн.
 
«Найбільшою проблемою став град, оскільки українські виробники плодоовочевої продукції на сьогодні практично не мають можливості захиститися від цієї негоди. На сьогодні тільки деякі компанії мають градозахисні  сітки. Якщо говорити про конкретні товарні групи,  наприклад, «борщовий набір» та іншу городину, то  град може побити тільки верхню частину рослини, виходячи з цього, вегетація як мінімум призупиняється, і така продукція як капуста однозначно втратить товарний вид», – зазначив фахівець УКАБ.
 
Щодо ягідної продукції: суниці,  малини, смородини, порічки та інших, зараз триває сезон збору врожаю, відтак через негоду виробники не мають можливості регулярно збирати врожай. Це спричинює цінові коливання на ринках, зокрема, суниця коштує від 15 грн./кг до 20 грн./кг. По-друге, через часті дощі псується якість суниці: вона стає водяниста та несмачна, і, по-третє, багато ягідної продукції через негоду перезріває і залишається в полі.

agribusiness.kiev.ua