Після виборів долар буде по 8,25 – експерт

Якщо у світовій економіці не станеться ніяких потужних потрясінь, то під кінець року долар в Україні буде коштувати близько 8,25 грн, заявив керуючий партнер Capital Times, доктор економічних наук Ерік Найман.

За його словами, курс гривні залежить від таких факторів, як: інфляція, платіжний баланс, поведінка населення і державна політика, пише “ЛІГАБізнесІнформ”.

“Зараз інфляція об’єктивно нульова. До кінця року вона підросте, але навряд чи перевищить 5-6%. Платіжний баланс збалансований, хоч дефіцит торгового балансу перевищив $ 7,5 млрд через ослаблення світової економіки і зростання цін на газ. Гроші заробітчан – $ 6,5 млрд – і інвестиції – $ 7,5 млрд – з лишком перекривають торговий дефіцит і більшу частину попиту. При цьому попит населення на іноземну валюту за п’ять місяців 2012 року – $ 2,2 млрд”, – пояснив Найман.

Експерт також додав, що проведення футбольного чемпіонату підтримало стабільність нацвалюти. За його підрахунками, Україну відвідало 300-400 тис. туристів, які залишили в країні близько $ 0,5 млрд. Як повідомлялось, Міжнародний валютний фонд прогнозує, що у 2013 році долар буде коштувати 8,31 грн.

tsn.ua