Закарпатські депутати внесли зміни до низки регіональних програм

13 липня відбулося друге пленарне засідання десятої сесії облради, яку провів її голова Іван Балога.

У пленарному засідання взяли участь народні депутати України Сергій Мошак та Олександр Кеменяш, керівництво ОДА, обласних відомств, районних рад і районних державних адміністрацій, міські голови, народні депутати України та ін.

Перед початком роботи Іван Іванович традиційно привітав депутатів – іменинників, які відсвяткували за цей час свої дні народження та ювілейні дати, побажав їм міцного здоров’я, успіхів у роботі і всіляких гараздів. А це – Сергій Рішко, Василь Ковач, Василь Ігнатко, Олег Палінкаш, Михайло Лакатош, Іван Курах, Петро Грицик, Віктор Балога, Мирослав Щербей, Дмитро Андріюк, Федір Харута, Іван Біляк, Олександр Яцканич, Чаба Пейтер, Павло Черевко.

Після чого, також традиційно, інформував про нові кадрові призначення, відповідно до яких Попович Михайло Михайлович став заступником голови ОДА, Дружинін Дмитро Олександрович – начальником головного управління Держкомзему в Закарпатській області, Пігуляк Микола Миколайович – начальником управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури ОДА.

Після затвердження порядку денного та регламенту роботи пленарного засідання сесії, він повідомив, що постійними комісіями з питань транскордонного співробітництва та з питань розвитку продуктивних сил, виробничої інфраструктури, банківської діяльності та інвестицій, а також президією обласної ради рекомендовано зняти з розгляду, як таке, що потребує доопрацювання, питання Про затвердження Положення про порядок висвітлення діяльності депутатів Закарпатської обласної ради. Також президією облради рекомендовано виключити з порядку денного другого пленарного засідання питання Про включення до переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставлятимуться на аукціон. Водночас президія обласної ради рекомендувала включити у порядок денний другого пленарного засідання десятої сесії питання Про погодження клопотань щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок.

Усі пропозиції депутати підтримали більшістю голосів .

Головуючий оголосив низку депутатських запитів. Серед них запит Івана Кураха, який попередньо, до пленарного засідання, звернувся щодо виділення коштів на капітальний ремонт дошкільного навчального закладу в селі Верхні Ворота Воловецького району.

Павло Балога, Максим Хохлов та Михайло Попович звернулися з низкою депутатських запитів щодо стану справ на Іршавщині. Зокрема, перші запити про виділення коштів з обласного бюджету на будівництво спортивного залу Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст. та на реконструкцію основного водогону від водозабору по вулицях Федорова і Гагаріна в місті Іршава, а також зменшення енергозалежності Іршавського комунального підприємства по водопостачанню, що пов’язано з експлуатацією морально застарілого обладнання водонанасосної станції і очисних споруд.

Інші запити цих депутатів теж стосуються виділення коштів з обласного бюджету, у.ч. на заміну вікон і дверей у навчально-виховному комплексі в селі Велика Розтока, на ремонт комунальної дороги в селі Дубрівка, на встановлення огорожі у Білківському дитячому навчальному закладі № 2, на ямковий ремонт автодороги в селі Горбок та на капітальний ремонт автомобільної дороги Заболотне – Широке. Звернулись названі депутати із приводу відновлення дороги до села Собатин, ремонту автодороги Іршава – Лоза, автодороги до села Імстичево та капітального ремонту мосту через річку Боржаву в цьому ж селі на Іршавщині.

На сесії було розглянуто запити й інших депутатів.

Як підкреслив очільник облради, на засіданні президії спільно з керівниками ОДА та обласних управлінь було опрацьовано низку зауважень і пропозицій, висловлених у постійних комісіях. Усього депутатами та постійними комісіями попередньо було внесено 37 зауваження та пропозицій до 11 проектів рішень. Частина із них врахована, з деяких дані доручення президією та отримані роз’яснення від управлінь, частина зауважень потребує розгляду депутатами на засіданні сесії.

Після цього, власне, приступили до розгляду питань порядку денного.

На пропозицію Антона Ліврінца першим розглянули Звернення облради до Президента України з приводу прийняття Закону України «Про засади мовної політики в Україні», яке було обговорено у постійних комісіях та на засіданні президії. Щоби прийняти рішення забракло одного голосу.

Відтак ухвалили проекти рішень про заходи щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, яка склалася на території Закарпатської області упродовж 9-10 червня 2012 року, та про Програму «Ромське населення Закарпаття» на 2012-2015 роки. Останнє покликане допомогти вирішити проблеми у сфері забезпечення комунально – побутових умов ромських сімей, водопостачання, водовідведення житла, а також медичного обслуговування, у т.ч. шляхом створення стаціонарних медпунктів у місцях їх компактного проживання, вирішення проблем освіти та зміцнення навчально-матеріальної бази шкіл, де навчаються діти – роми.

Далі внесли зміни до Програми розроблення проекту Схеми планування території Закарпатської області, Регіональної програми із забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики і вивчення суспільної думки на 2011–2014 роки, Регіональної програми земельної реформи в Закарпатській області на 2006-2012 роки та ін.

На цьому ж пленарному засіданні крайові парламентарі підтримали проект рішення про оголошення об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення – ландшафтний заказник «Остра» на території Кам’яницької сільради Ужгородського району загальною площею 20,0 гектарів без вилучення площі від землекористувача. Його мета – охорона та збереження біологічного і ландшафтного різноманіття, рідкісних і зникаючих видів рослинного та тваринного світу, збереження гідрологічних умов у межах сільради, охорона збереження в цілому унікального низько гірського краєвиду.

Взяли до уваги інформацію прокурора Закарпатської області про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності прокуратури на території області протягом першого півріччя 2012 року. Анатолій Петруня розповів про роботу органів прокуратури області за перше півріччя 2012 року, про зміни, які відбулися в структурі прокуратури останнім часом та про хід розслідування резонансних кримінальних справ.

Далі депутати погодили клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок і по діловому прийняли низку рішень про надра.

Необхідні зміни до обласного бюджету на 2012 рік депутати вирішили обговорити та ухвалити на третьому пленарному засідання Х сесії облради, яке відбудеться вже у вівторок.

Прес-служба облради