Молодь відмовляється від дорогої і малоперспективної української освіти

Все більше молодих українців подають заяви на вступ не до вітчизняних вишів, а до закордонних.

І справа навіть не в тому, що якість нашої вищої освіти викликає все більше нарікань. Отримати європейський диплом і перспективу там працювати обходиться часом дешевше, аніж 5-річне навчання в українських вишах.

У Міносвіти запевняють, що в Україні є навчальні заклади, які можуть на рівні конкурувати з європейськими навчальними закладами.

Однак на подібну заяву український студент Олег Сащенко відповідає тим , що став студентом норвезьким . Відмінності, каже він, починаються з побуту – там не відрізняються житлові будинки від гуртожитків.

І головне – у Києві він 5 років платив щороку тисячу доларів за навчання, а тут чужа країна його навчає безкоштовно ще й платить стипендію.

А Єгор Ремізов уже витратив півтора року і 22 тисячі гривень, щоби в найпрестижнішому вітчизняному виші опанувати міжнародний туризм. Та за цей час, скаржиться, йому викладали предмети геть не суміжні з його фахом. Тому він не пошкодував уже витрачених грошей і покинув український університет заради чеського.

Старший брат Єгора Артем уже отримав ступінь магістра, і шкодує, що не вступав до іноземного вишу одразу після бакалаврату. Однак цього року він теж радо виїжджає за кордон. Перший рік навчатиметься у Великобританії, а на другий рік планує перебратися до Польщі.

Таких, як ці парубки, в Україні щороку більшає. Навчання в Європі та США є гарною альтернативою дорогим контрактам та низькій якості навчання у вітчизняних вишах.

За статистикою освітніх агенцій, які допомагають школярам обрати освітні програми у Європі, кожного року кількість бажаючих навчатися за кордоном збільшується у три рази. І більшість з них швидкого повернення на батьківщину не планують.

При чому здобути освіту безкоштовно сьогодні можна навіть у Стенфроді, Гарварді, Прістоні, Каліфорнійському, Мічиганському університеті чи в Торонто.

Щоправда, це лише інтернет-навчання. Дипломів там поки не видають, але роботодавці на проходження таких курсів уже зважають. Тим часом за результатами цьогорічної вступної кампіїї 91 навчальний заклад України не отримав жодної заяви від вступників. Причини у Міносвіти не коментують, бо їм ще треба розібратись.

tsn.ua