У Мукачеві вшанували пам’ять жертв фашизму

Другу неділю вересня прийнято вважати Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Саме на вересень припадають дві дати, пов’язані з Другою світовою війною – день її початку (1 вересня 1939 року) і день повного завершення ( 2 вересня 1945 року).

Десятки мільйонів людей стали жертвами цієї страхітливої війни, жертвами фашизму – це і військові, і мирні жителі, діти і дорослі, представники багатьох націй та народностей.

Для мукачівців минула війна це і пам’ять про 28 тисяч 584 мешканців на шого міста та району, яких з 14 по 24 травня 1944 року було насильно вивезено до фашистського концтабору Освенцім,  з якого повернулися додому кілька тисяч.  Вина цих людей була лише в тому, що вони були євреї.

Керівництво міста Мукачево, очолюване міським головою Золтаном Ленд’єлом, керівники міських ветеранських організацій, національно-культурних товариств, колишні в’язні концтаборів,  а також ті, хто втратив найдорожчих людей у пеклі фашистського терору, сьогоднішнього  недільного ранку прийшли до Обеліска воїнам визволителям, меморіальних дошок, жертвам фашизму, щоб вшанувати їхню пам’ять хвилиною мовчання, щоб запалити свічку пам’яті…

www.mukachevo.net