В Україні може з’явитись новий мобільний оператор

Держава хоче створити власного оператора зв’язку.

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв’язку, розробила проект концепції створення національної інформаційно-комунікаційної інфраструктури.

В рамках реалізації програми пропонується створити державного оператора зв’язку і наділити його безпрецедентними повноваженнями, пише kommersant.ua

Так, крім надання послуг з інтернет-доступу, фіксованої, мобільної та IP-телефонії, компанія повинна отримати право управляти всіма мережами зв’язку в країні в умовах надзвичайної ситуації, адмініструвати службу екстрених викликів “112”, виступати одночасно генпідрядником і державним замовником робіт зі створення та розвитку НІКІ.

Держпідприємство, ймовірно, буде сформоване на базі вже існуючої компанії. У документі наголошується, що створення нового оператора з нуля економічно недоцільно. “Тому варто розглядати варіант реорганізації вже діючого підприємства, що має основні фонди у вигляді приміщень, технічних засобів, транспорту”, – йдеться в документі.

Серед інших критеріїв називаються наявність розгалуженої мережі філій, доступ до телекомунікаційних мереж загального користування та відомчих мереж зв’язку, а також досвід управління ними.

Метою проекту є забезпечення доступу населення до сучасних телекомунікаційних послуг, формування єдиного інформаційного простору органів влади та об’єднання різних держпроектів у сфері інформатизації.

tsn.ua