Представники чотирьох громадських організацій дослідили три виборчих округи у Києві, на Донеччині та на Закарпатті

За оцінками експертів, загальний бюджет цієї виборчої кампанії, становить 2,5 – 3 мільярди доларів.

Про це під час презентації результатів моніторингу фінансових витрат кандидатів у нардепи сказав голова комітету “Рівність можливостей”

Представники чотирьох громадських організацій “Міжнародна фундація виборчих систем”, “ОПОРА”, “Рівність можливостей” та “Інтерн’юз Україна” дослідили три виборчих округи у Києві, на Донеччині та на Закарпатті.

“За звітний період загальна вартість реклами суб’єктів моніторингу у друкованих ЗМІ Донецька, Ужгорода та Києва складає 67170, 52 гривні. Вартість реклами з урахуванням політичної джинси – 80 тисяч 604 гривні. Щодо телебачення, то тут цифри ще більші: загальна вартість реклами на телебаченні Донецька, Ужгорода та Києва становить майже 1,5 мільйони гривень”, – сказав Чекмишев.

Він зауважив, що за експертними оцінками третина реклами на округах, що були досліджені є телевізійною.

“46% виборців отримують інформацію саме з телевізійних медіа. Вцілому, загальний бюджет цієї виборчої кампанії становитиме 2,5-3 мільярди доларів. Розцінки в київських газетах не сильно відрізняються від кримських, харківських та донецьких”, – додав експерт.

Експерти досліджували округи № 73 на Закарпатті, 42 на Донеччині та 222 – у Києві. За словами експерта, рекордсменом у 42 окрузі за кількістю витрачених коштів та поданої реклами є Тетяна Бахтєєва.

“Та ТРК-Донбас були зафіксовані ролики від кандидата. Вона витратила трошки більше 1,5 мільйони гривень. На друковану рекламу кандидат витратила трошки більше 34 тисяч гривень”, – додав експерт.

За його словами на 73 окрузі за витратами на передвиборчу кампанію лідирує Іван Балога, а на 222 – кандидат Рена Назарова, яка рекламується лише у пресі, потенційна вартість реклами якої склала 37 тисяч гривень.

“За звітний період у кандидата Максима Луцького було зафіксовано 2400 секунд на Першому національному.

и порахували, скільки він міг би заплатити, якби мав там політичну рекламу. Потенційна вартість такої реклами з урахуванням коефіцієнту політичної джинси – 189 тисяч 907 гривень 20 копійок”, – сказав Чекмишев.

gazeta.ua