В Україні хочуть заборонити обмінники валюти

Усі агентські валютні обмінні пункти необхідно ліквідувати, і закріпити право на обмін лише за банками, вважають експерти.

“На мою думку, обмінники набагато важче контролювати і моніторити їх діяльність. У свою чергу у банків є відповідальність перед клієнтами, тобто гарантії. Більш того, невеликі обмінники ставлять собі за мету якомога більше заробити на різниці курсів”, – вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

За словами директора Бюро економічних і соціальних технологій Валерія Гладкого, обмінні пункти поширені тільки в Україні, тоді як на Заході їх кількість обмежена.

“Ніде обмінників, крім обмеженої їх кількості в Парижі, де багато туристів, я не бачив. Немає такого в світі, щоб були банки, а паралельно з ними – якісь інші установи, які проводять обмін валюти”, – вказує експерт.

Керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко вважає, що доцільніше було б скоротити кількість обмінних пунктів, залишивши їх виключно в місцях великого скупчення туристів.

“Був період, коли ці обмінники хотіли закрити. У сьогоднішніх умовах слід підходити до цього питання з точки зору зручності для клієнтів. Якщо простих українців зникнення обмінників не зачепить, то для туристів їх можна залишити в туристичних зонах – наприклад, у Криму чи Карпатах”, – сказав експерт.

На думку старшого радника Альфа-банку (Україна) Романа Шпека, позбавлення обмінних пунктів права проведення обмінних операцій сприятиме дедоларизації української економіки.

Нагадаємо, у вересні поточного року чиста покупка населенням валюти склала 1,801 млрд дол., що у 2,5 разу більше, ніж у серпні, коли громадяни придбали 722,8 млн дол.

tsn.ua