Медведчук у Facebook показав гриби-гіганти із Закарпаття

Впливовість соцмереж в Україні зростає. Один пост може звільнити ціле відділення Укрпошти, врятувати чиєсь життя (групи зі збору коштів для хворих). За допомогою соцмереж прилаштовують тварин і підшуковують попутників для подорожей. Соцмережі стали серйозним новинним ресурсом.

Останнім часом все частіше телебачення та інші ЗМІ в якості інформаційного джерела використовують Facebook. Ось недавній приклад: Віктор Уколов (вже екс-депутат) вчора написав на своїй сторінці в Facebook, що Арсеній Яценюк повинен подати у відставку за “провальну виборчу кампанію”. Цей пост відразу ж розтиражували електронні ЗМІ.

Доступ до соціальних мереж в Україні стає критично важливим: 70% користувачів Інтернету є учасниками соціальних мереж, повідомив нещодавно менеджер з тактичного маркетингу підрозділу Business Unit Networks Ericsson Ерік Йоханніссон.

Політтехнолог Сергій Гайдай упевнений, що роль соцмереж буде тільки зростати. “Ми ще пам’ятаємо, як мобільний зв’язок був дуже елітарним і мобільні телефони могли собі дозволити дуже небагато людей. Сьогодні кількість сім-карт перевищує населення України в два рази. Тобто на кожного жителя України припадає дві сім-карти від різних операторів.

У Facebook відбувається те ж саме. Рік тому ситуація була принципово іншою і ще через рік вона буде іншою. Ми знаходимося в зростаючому тренді”, – запевнив ТСН.ua політтехнолог.

Каналізатор або організатор?

І ще один важливий момент, ФБ – це інструмент, який не можна закрити. Тут немає власника, немає цензури. Приміром, зараз у Росії під приводом боротьби з екстремізмом масово закривають сайти. Станом на 12 листопада забороненими стали 179 інтернет-сторінок. З ФБ такий номер не пройде. Але чи впливають соцмережі на політику? Тут не все так однозначно. З одного боку, на думку експертів, Інтернет зіграв не останню роль в успіху ВО “Свобода”.

З іншого боку, треба визнати, що такого вже вибухового впливу соцмереж на вибори не спостерігалося. І тому є кілька причин. Перша з них лежить на поверхні. Багато користувачів соцмереж взагалі не цікавляться політикою. “У соціальних мережах є групи за інтересами, і тому це досить закрите співтовариство. І ці групи дуже мало перетинаються”, – зазначає політолог і активний користувач ФБ Валерій Чалий.

Політтехнолог Денис Богуш переконаний, що люди, які люблять сидіти в мережах, не дуже-то ходять на вибори: “У ФБ існує від 30 до 100 груп проти Януковича, проти влади, проти Партії регіонів. І там об’єдналися десятки тисяч людей. Вони можуть лайкнути, повісити карикатуру, але щоб ці люди встали зі стільця і пішли відстоювати щось, я не знаю, що має статися”.

В якості прикладу Богуш наводить групу “Ми – європейці”, яку в ФБ організував блогер-мандрівник Євген Іхельзон. “Їх там кілька тисяч, але якщо влаштовується якась суперважлива акція для цих людей, то виходить на цю акцію від 20 до 100 осіб”, – каже Богуш.

Однак Сергій Гайдай упевнений, що і 20 осіб в умовах повної девальвації політичних ідей це зовсім немало. І абсолютно не згоден з розхожим нині твердженням, що соціальні мережі – це вихлопна труба або каналізатор протестних настроїв. “Крім того, що він каналізатор, він ще й організатор. Тому що коли ми сиділи за різними кухнями, то кухня каналізувала наші настрої. А ФБ ще й організовує, а ось кухня нас нікуди не організовувала”, – впевнений Гайдай.

Гриби Медведчука і риба Гриценка

facebook/viktor.medvedchuk Медведчук та його гриби з Закарпаття

Втім, те, що ФБ поки не дуже сильно впливає на перебіг виборчої компанії, зовсім не означає, що соціальна мережа не впливає на політику. В соціальних мережах без перебільшення сидить еліта України. Наскільки важливий Інтернет для політика?

“Настане такий момент, коли без Інтернету, будеш як без піджака і без краватки. Тобто можна, звичайно, без піджака і краватки. Але з піджаком і краваткою краще”, – вважає Гайдай.

Одні з перших Інтернет-політиків – Михайло Бродський. Він уже кілька років веде блог. І судячи з усього, це для нього не стільки інструмент реклами та політичного впливу, скільки прояв свого політичного стилю. Йому це просто подобається. Також дуже активні в мережі Олесь Доній, Вітор Балога, Петро Порошенко, Олег Ляшко, Геннадій Москаль.Всіх і не згадаєш…

З’явився в мережі і “великий і жахливий” Віктор Медведчук. Правда, в ФБ він зовсім не жахливий. Нещодавно він похвалився своєю грибною здобиччю. У смішний шапочці він продемонстрував гриби нереальних розмірів. “Чорнобиль?” – поцікавився один з коментаторів. Виявилося, що Закарпаття. Така демонстрація “людяності” Медведчука викликала справжній ажіотаж. Ці фотографії були відразу ж розтиражовані різними ЗМІ.

А ось Анатолій Гриценко любить хвалитися своїм рибним виловом. Його фотографія “Сьогодні зранку спіймав на Вудка підлящіка :)” зібрала близько 600 лайків, “Черкаський сом” – дещо менше, більше 300 лайків і 56 коментарів. “Ми, все-таки, унікальний народ. Коли серйозний привід – один-два коментаря, а от про рибку – п’ятдесят один. Бідний Гриценко. У ньому помітили тільки це”, – прокоментував користувач Валерій Барановський.

Facebook Гриценко хвалиться у соцмережах своєю здобиччю

Як прийшли, так і пішли

Втім, бувають і протилежні тенденції. Коли два роки тому Арсеній Яценюк тільки освоював ФБ, він дуже охоче ділився своїми життєвими радощами. Наприклад, яку смачну піцу з’їв, як відпочив з дітьми в аквапарку. Зараз Арсеній Петрович “постить” рідко і виключно з політичних приводів. Мабуть, статус зобов’язує. Останній його пост англійською мовою присвячений виборам в США. “Yes, he can! And he did it. Another four years for President Obama! “(Так, він може! І він це зробив. Ще чотири роки для президента Обами!”)

До слова, короткий запис Барака Обами в Twitter, в якому він повідомив про свою перемогу (“Ще чотири роки”) і додав фото себе і дружини, набрав понад півмільйона ретвітів тільки в перші години. Віталій Кличко теж спочатку писав сам. Багато “постив” з мобільного телефону. Але з часом практично повністю передоручив свої ФБ-справи прес-службі.

Прем’єр у Фейсбуці

Хоча більшість і не вірить, що у ФБ пише сам Азаров, це краже, ніж нічого

Окремо тема – це ФБ і Микола Янович Азаров. Прем’єр-міністр спілкується з користувачами по п’ятницях. На своїй “аватарці” Азаров не в строгому костюмі, а в неформальному в’язаному джемпері. І треба віддати йому належне, останнім часом він активно працює над своїм іміджем, намагається розкритися, скинути “футляр”.

Втім, політолог Володимир Фесенко вважає, що поки у Миколи Яновича не дуже-то виходить. “Я знаю навіть нарікання технологів, які працюють з партією влади, що Азаров як був бюрократом, так ним і залишається. Присутність в телевізорі чи в ФБ таки його кардинально не змінило”.

Зате Денис Богуш радий і такій дозованій присутності прем’єра: “Хоч так, але це все-одно краще, ніж нічого. Я розумію, що це прес-служба робить. Я розумію, що це редагується без нього. Але все-таки він туди заходить. Тобто це вже якийсь плюс. Краще, щоб він був у Фейсбуці, ніж взагалі ніяк не спілкувався”. Олена ЯХНО

http://tsn.ua