На Рахівщині школярів вчили визначати свої життєві цінності

Вибір професії – надзвичайно важливий і відповідальний крок у житті молодої людини.

Майже кожному з нас доводилось зустрічатися з неуважним лікарем, чиновником, грубим продавцем, некомпетентним бухгалтером чи секретарем. Чому так трапляється? А ось чому – неправильно обрана професія!

Наприклад, якщо людина не комунікабельна, не здатна проявляти увагу та турботу до клієнтів, а змушена цілий день спілкуватися, чи навпаки, рухлива людина годинами виконує нудну «паперову роботу», то що такі особи мають в кінцевому результаті – втому й роздратування, обридла робота вимотує, а в душі не залишиться нічого, окрім ниючої знемоги.

Щоб запобігти такій ситуації фахівці служби зайнятості здійснюють профорієнтаційну роботу з учнівською молоддю, дають поради та проводять профдіагностичне тестування з метою виявлення нахилів та здібностей школяра да тієї чи іншої професії. Важливо й те, щоб обрана професія була затребуваною на ринку праці.

Фахівці Рахівського центру зайнятості особливо піклуються про підростаюче молоде покоління свого району. Профорієнтаційна робота з учнями тут налагоджена дуже добре. Щотижня у кількох школах Рахівщини проводяться уроки профорієнтаційного спрямування. Один з них нещодавно відбувся у Рахівській загальноосвітній школі № 4. В якості домашнього завдання учням запропонували визначити свої життєві цінності, та порадили:

– Запишіть усе, що прагнете мати в житті, ким бажаєте стати, що робити. Нехай у вашому списку буде 10 – 15 бажань. Допишіть у нього все те, що вже маєте.

– Перечитайте, викресліть те, що вважаєте зайвим.

– Поділіть усі бажання на три категорії: дуже важливі, важливі, бажані.

– Оцініть можливості обраної професії з позиції реалізації ваших життєвих цілей.

Щоб замислитися над майбутнім вибором професії фахівці служби зайнятості, насамперед, намагаються розвинути в учнів відповідальність за своє майбутнє, думку про те, що навчання найголовніше, що може бути в шкільному віці. Аби не потрапити у складні життєві обставини, щодо невизначеності та необдуманих кроків у виборі професії, змалечку потрібно розвивати свої уміння та здібності. Тож життєві цінності на домашнє завдання, на думку фахівців повинні вплинути на остаточне рішення при виборі майбутньої професії.

 Джерело:  Наталія Волошин, начальник відділу активної підтримки безробітних Рахівського районного центру зайнятості