Долар подешевшав і знову став доступним

Банки скасували усі негласні обмеження на продаж доларів.

Останніми днями долар в Україні трохи подешевшав, ціна на нього стабілізувалась і, головне, валюта знову з’явилась в обмінниках та банках. Придбати без проблем можна навіть тисячу “зелених” за раз.

За словами фахівців, долар залишатиметься на нинішньому рівні аж до Нового року. Цьому сприяють штрафи НБУ за спекуляції на валютному ринку та чутки про так званий “валютний податок”, пише “Сегодня”.

“Нацбанк загрозою введення податку та штрафами за спекуляцію збив курс долара. Думаю, найближчим часом бізнесмени будуть боятися скуповувати долари, побоюючись введення податку, – пояснив керівник ІАЦ Forex club в Україні Микола Івченко.

За його словами, у наступному році ціна долара таки може вирости і скласти близько 8,55 грн, але середньорічна ціна зійдеться з тим показником, який був закладений у бюджет, тобто 8,3 грн.

Нагадаємо, 16 листопада регіонал Віталій Хомутиннік вніс у ВР законопроект, яким пропонувалось запровадити 15% збір до Пенсійного фонду з суми операцій з продажу готівкової валюти. Через 4 дні, 20 листопада, документ був відкликаний з метою доопрацювання.

Пізніше, в парламент був внесений ще один документ, у якому податок пропонувалось знизити з 15 до 10%, але, за словами спікера Ради Володимира Литвина, необхідної кількості депутатів, готових підтримати навіть пом’якшений збір, на сьогодні не знайдеться.

Варто зазначити, що на тлі розмов про новий “валютний податок”, населення почало масово здавати долари. Це, у свою чергу, призвело до падіння “зеленого” по відношенню до гривні.

tsn.ua