Повага до кожного роботодавця повинна стати в суспільстві нормою

10 грудня відбулося засідання Закарпатської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. В засіданні прийняли участь представники влади, федерації роботодавців Закарпаття та профспілок.

На засіданні виступив член Правління Обласного об’єднання організацій роботодавців «Закарпаття», голова правління галузевої організації роботодавців в машинобудуванні Закарпатської області Володимир Панов

Володимир Панов

Пропонуємо деякі думки, оголошенні на засіданні тристоронньої соціально-економічної ради

Замість вступу:

Ми маємо можливість створити потужній інститут громадянського суспільства, якщо підійдемо до роботи нашої тристоронньої соціально-економічної ради конструктивно, із націленістю на результат. З іншого боку наша рада може стати черговим формально-бюрократичним органом «для галочки». Федерація роботодавців Закарпаття пропонує обрати перший варіант.

По-друге, про форму організації засідань – круглий стіл з модератором без президії. Думаю, в такому форматі напрацьовувати шляхи і методи вирішення проблемних питань буде зручніше і результативніше.

По-третє, робота подібної інституції для нашої держави є інноваційною, тому думаю широкий Закарпатський загал повинен відчути, що в управлінській моделі Закарпаття проходять якісні зміни. Тому присутність на наших засіданнях широкого кола мас-медіа повинні стати нормою.

Проблемне питання:

Про заробітні плати. Ми повинні зрозуміти і усвідомити, що заробітна плата, як по своєчасній виплаті, так і по розміру – є наслідком. Тому обговорювати наслідок не є правильною методою, а є помилковою традицією останніх років. З чого починається створення робочого місця? Середовище, в якому працює та чи інша компанія, доброзичливе або агресивне ставлення фіскально-правових органів, створення додаткової вартості – це етапи, які потребують особливої уваги влади і максимальних зусиль для того, щоб підприємство мало змогу підвищувати заробітну плату.

Про новий світогляд сприйняття бізнесу:

Повага до кожного роботодавця, незалежно від того створив він одне робоче місце чи тисячу, повинна стати в суспільстві нормою. Вибирати, який роботодавець кращий: чи транснаціональна компанія «Ядзакі» чи приватний підприємець із гірського села, недопустимо. Створення робочого місця для будь-якої держави є найважливішим елементом економіки. Тому інвестиційна політика в області повинна бути ефективною, а розробка і втілення інноваційних технологій найбільшим пріоритетом розвитку майбутнього.

Якщо ми всі сприймемо, що наша рада надзвичайно важливий інструмент, який здатен суттєво покращити соціально-економічне середовище регіону, якщо ми відчуємо відповідальність за ті зміни, які будуть відбуватися в Закарпатті та будемо націлені на результат, то ця новонароджена інституція матиме великі перспективи.