У 2012 році закарпатські міліціонери вилучили понад 50 кілограмів наркотиків

Про це журналістам повідомив на прес-конференції начальник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків майор міліції Олександр Маслюк.

«Оскільки наркоманія — це суспільна проблема, яка входить в десятку найбільших загроз суспільства, то й побороти її можна лише згуртувавши зусилля правоохоронців, органів влади, журналістів, громадськості тощо», — наголосив майор Маслюк. Особливе ж занепокоєння викликає дитяча наркоманія, яка становить загрозу для майбутнього суспільства.

Тепер правоохоронці відходять від кількісного показника виявлення наркозлочинів до якісного. Торік в області було зареєстровано на 15% менше самих наркозлочинів, водночас на 10% більше тяжких злочинів цієї категорії. Нині міліція робить акцент не на затриманні та притягненні до кримінальної відповідальності самих наркоманів (це хворі люди, які потребують лікування, а не тюрми), а на виявленні та арешті наркозбутників, знешкодженні наркопритонів і викритті організованих злочинних груп, які постачають в наш край наркотики та відмивають зароблені злочинним шляхом кошти. Так само міліція відійшла від практики кримінального покарання сільських жителів за невеликі посіви маку для господарських потреб. Карають тих, хто свідомо вирощує мак та коноплі з метою заробити на чужій біді, що зветься наркоманією. До слова, для виявлення наркопосівів маку та конопель міліція залучає авіацію та дельтаплани, торік з висоти польоту було виявлено 18 таких плантацій.

Минулоріч закарпатські правоохоронці вилучили з незаконного обігу понад 50 кілограмів наркотиків, переважно марихуани, хоча попадалися й синтетичні наркотики та кокаїн. Знешкоджено 20 міжнародних каналів постачання наркозілля. Порушено 6 кримінальних справ за неналежне зберігання наркотичних засобів на об′єктах їх легального обігу. Виявлено близько двох десятків фактів збуту наркотиків на території розважальних закладів області, сім фактів розповсюдження наркотиків у навчальних закладах. Всі винні в цьому особи притягнені до кримінальної відповідальності.

Уже за цей рік міліція викрила 7 наркопритонів, задокументувала 12 фактів збуту наркотиків, вилучила від зловмисників більше кілограма наркотиків, в основному марихуани, амфетаміну та метамфетаміну. В цьому плані майор Маслюк звернувся до представників ЗМІ з проханням ширше висвітлювати в газетах і на телебаченні аспекти боротьби з наркозлочинністю, профілактики наркозлочинів серед молоді, повідомляти правоохоронцям про факти збуту наркотиків у навчальних, розважальних закладах тощо. Для цього в міліції постійно діє телефон довіри.

«Будь-які наркотики, навіть так звані легкі, несе негативний вплив на організм людини», — застерігає майор Маслюк, — «В такої людини відразу помічається зміна психіки та поведінки. Наркотики виснажують людський організм фізично та психологічно. Наркоман заглиблюється у власний світ, має своє коло спілкування й не може бути повноцінним членом суспільства, не може створити нормальну сім′ю і т.д. Така людина не може адекватно працювати, навчатися тощо. Рано чи пізно вона йде на скоєння злочину, аби роздобути гроші на чергову дозу наркотиків. Тому більшість самих наркоманів щиро розкаюються в тому, що занапастили власне життя, але часто буває вже пізно щось змінити…»

Володимир ПАВЛЮХ, СЗГ УМВС України в Закарпатській області

https://zakarpatpost.net