Наближення виборів до Закарпатської обласної ради 3 березня призводить до загострення політичної боротьби між кандидатами та їх політичними силами

Наразі в обласних ЗМІ з’являється інформація про пропозиції виборцям грошей, щоб ті голосували за певних кандидатів у депутати Закарпатської обласної ради.

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що підкуп виборців порушує статтю 6 (п.2) та статтю 69 (п.10) Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному волевиявленню виборця, забороняється. Виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам.

Отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім члена виборчої комісії, який видає бюлетень), заохочення або примушування виборців до передачі бюлетеня іншим особам шляхом підкупу, погроз або іншим способом забороняються».

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що згідно з статтею 157 Кримінального кодексу України “Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії, або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з підкупом, обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин – караються штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років”.

Громадянська мережа ОПОРА рекомендує виборцям, у випадку, коли вони стали свідками спроби підкупу, фіксувати їх, а також повідомляти:

1) на телефонний дзвінок номеру 102;

2) оформити письмову заяву у черговому відділенні МВС.

https://zakarpatpost.net