Холодна весна на Закарпатті вносить корективи у посівний графік

Цьогоріч весна трохи забарилася. Через холодний березень селяни, які вирощують першу городину, навіть не беруться прогнозувати час збору врожаю.

До прикладу, торік у цей час господарі вже висаджували у відкритий грунт розсаду. А тепер переймаються, чи не нагряне знову мороз і чи не замерзнуть посаджені рослини.

Хоча в парниках овочі вже рясніють, але у відкритому грунті ще майже нічого не посаджено, крім капусти. Тим часом редиска, огірки, капуста, цибуля та зеленина — це все наше, закарпатське. А от помідори — все ще привізні. Свої, кажуть селяни, будуть десь через місяць.

Щодо посівного графіку, як запевняють аграрії, зокрема, доцент кафедри плодоовочівництва та виноградарства УжНУ Любов Маргітай, то він таки змістився. Цієї весни земля дуже зволожена, що перешкоджає її обробітку. Але посівну кампанію вже можна починати із пшениці, ячменю, гороху. Ці культури проростають при +2 градуси і не бояться низьких температур. Але проблема полягає у тому, що грунт не досяг так званої стиглості для обробітку. Він таким є тоді, коли візьмеш його в руки, стиснеш — І він розсиплеться на дрібні частини, а не склеїться грудкою, зауважила науковець.

Джерело: Надія Сарана, Газета “Новини Закарпаття”