Куди піти працювати кваліфікованим робітникам Великоберезнянщини?

У Великоберезнянському районному центрі зайнятості відбувся семінар, в якому взяли участь представники обласної служби зайнятості, управління Пенсійного фонду в Великоберезнянському районі, роботодавці. На семінарі були присутні 22 особи, які зареєстровані у районному центрі зайнятості віком понад 45 років.

Обговорювалися проблемні питання:

– особливості зайнятості осіб старше за 45 років;

– вихід на пенсію за віком у солідарній системі.

Заступником начальника відділу надання соціальних послуг районного центру зайнятості Н. Новак проінформовано присутніх про стан ринку праці у районі, наявність вільних робочих місць та вакантних посад, а також розширення можливостей для підвищення конкурентоспроможності громадян віком старше 45 http://pfu.vberez.gov.ua/images/rcz_sem02.JPGроків. Відповідно до ст. 30 Закону України «Про зайнятість населення» передбачено право громадян у віці від 45 років, які мають страховий стаж не менше 15 років, на одноразове отримання ваучера для оплати прискореного навчання новій професії або підвищення кваліфікації із затвердженого виду професій. Було наголошено, що право на одноразове отримання ваучера мають особи які:

– віком старше 45 років;

– мають страховий стаж не менше 15 років;

– мають професійно-технічну або вищу (неповну, базову, повну) освіту.

Вирішувати проблему безробіття треба в першу чергу із створенням робочих місць, для чого необхідно залучати як внутрішні, так і зовнішні інвестиції. Це завдання покладено на органи місцевого самоврядування.

Головний спеціаліст відділу організації профорієнтації обласного центру зайнятості Ірина Панкулич намагалася з’ясувати психологічні аспекти проблеми безробіття людей старших 45 років. ЇЇ цікавило питання чому висококваліфіковані працівники зі стажем більше 20 років не потрібні на сучасному ринку праці. Відповідь одна – низька заробітна плата, високий тариф за проїзд, якщо робоче місце знаходиться за межами району. Промисловість та швейне виробництво в районі прийшло в упадок. На сьогодні не працює жодне підприємство, де раніше були задіяні висококваліфіковані робочі. На жаль, зараз вони поповнили лави безробітних і не можуть знайти робочі місця згідно свого кваліфікаційного рівня.

Марія Паткановцій, начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню та надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості запропонувала активно шукати роботу в своєму регіоні. Березнянщина – красивий гірський край, що дає змогу розвиватися сільському зеленому туризму, який може стати джерелом доходу місцевих мешканців. Марія Юлівна порадила уважніше вивчати актуальні вакансії м. Ужгорода та Ужгородського району де широко розвинені ринкоутворюючі підприємства області.

Першим заступником начальника управління Пенсійного фонду України в В. Березнянському районі В. Білканич було зазначено, що відповідно до ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. Страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески, в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. При створенні нових робочих місць буде знижено чисельність безробітних у нашому районі та при оплаті праці буде поповнюватися бюджет Пенсійного фонду.

У підсумку учасники семінару дійшли до згоди, що питання працевлаштування – це одне з основних питань соціального характеру, повинно розглядатися традиційно та у більш широкому колі за участі представників органів влади, роботодавців, громадських організацій тощо.

dcz.gov.ua