Політолог Вадим Карасьов: «Губернатор Олександр Ледида не дуже впевнено себе почуває»

Політолог повідомив, що після довиборів у Раду посади можуть втратити керівники чотирьох областей, зокрема, і Закарпатської.

Віктор Янукович проведе постановочну кадрову чистку у кількох регіонах за результатами проведення перевиборів в п’яти виборчих округах, а також соціально-економічними показниками регіонів. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив політолог Вадим Карасьов.

«Це може відбутися тільки після довиборів у п’яти округах, якщо голови цих регіонів продемонструють конкретно кандидатів і їхню перемогу. Крім цього, при рішення про відставку враховуватимуться й інші показники: скандальність і проблемність регіону, а також низькі соціально-економічні показники», – зауважив політолог.

Карасьов називає першому у списку «фаворитів на виліт» керівника Миколаївської облдержадміністрації Миколу Круглова.

«Скандал навколо Корнацького, провальні вибори в Первомайську, де провалив вибори заступник губернатора, події у Врадіївці… Потрібно когось відправляти у відставку. Кращої кандидатури на звільнення, ніж Круглов, немає», – зазначив Карасьов.

Складна ситуація, за словами політолога, і на Черкащині та Сумщині.

«Якщо на виборах програє провладний кандидат, то це буде сигнал Тулубу. Тим паче, що в нього продовжуються скандали з мером Черкас. Крім цього, дуже низькі показники соціально-економічного розвитку в Сумській області. Тим більше, що вона така олігархічно приваблива, враховуючи нафтові, енерговиробничі та ніші активи, що там є. Тому і Юрій Чмирь – також кандидат на виліт», – зазначив експерт.

Олександр Ледида

Карасьов зауважує, що проблемна і Закарпатська область, «де губернатор Олександр Ледида не дуже впевнено себе почуває». «Це досить особлива область, можливо і він також повинен враховувати ці обставини. Щодо інших, то поки не бачу явних фаворитів у гонці на вибування по вертикалі, хоча все можливо, тому потрібно перед виборами на когось списувати ситуацію в економіці в регіонах, невиплату зарплат окремим категоріям працівникам тощо. Кабмін навряд чи будуть чіпати зараз. А от губернаторів можуть «поскубати», провести таке показове і постановочне кадрове «губернаторське кровопускання», – зазначив він.

Карасьов прогнозує, що місця тих, хто «не справився з виконанням вказівок центру і службою у президентській вертикалі», займатимуть місця молоді, але не місцеві особи.

«Або з центру, або з Донецької області, або з Кабміну висуватимуть молодих реформаторів. Я цього не виключаю. Тим паче, вже є непоганий досвід, коли Сергія Ларіна з Донецька призначили губернатором Кіровоградської області, тепер він якраз керує регіональною політикою на рівні Адміністрації президента. Так що, думаю, досвід Ларіна буде пропонуватися президентом», – підсумував він.

Нагадаємо, 16 жовтня під час виїзного засідання Ради регіонів президент Віктор Янукович заявив, що вважає за необхідне розглянути питання ефективності діяльності керівників місцевих органів влади.

http://tyzhden.ua