Без парадів: хто і як святкуватиме День Перемоги

Правоохоронці попереджають про можливі провокації та теракти 9 травня під час святкування Дня Перемоги. У більшості регіонів паради скасовані, проте масові акції відбудуться в Києві та деяких містах півдня та сходу. Через імовірність терактів, про яку напередодні попередило керівництво СБУ, та через напружену ситуацію в державі, у більшості регіонів України скасували масштабне святкування Дня Перемоги.

Це стосується Одеси, Харкова, Запоріжжя та Києва, хоча в столиці комуністи та Партія регіонів готують масові акції.

Глава КМДА Володимир Бондаренко повідомив, що на міському та державному рівні святкування 69-річниці перемоги у столиці не буде супроводжуватися масовими акціями.

Святкування пройдуть в окремих районах міста, а для ветеранів буде організована святкова програма на території музею Великої вітчизняної війни. Вдень на території музею пройде військово-історична хода за участю ветеранів, курсантів, роти барабанщиків, а також історичної військової техніки. Також заплановані покладання квітів до солдатських монументів, молебень на Софійській площі та концерт на Співочому полі. Водночас пан Бондаренко повідомив, що Партія регіонів, КПУ та “Загальновійськовий союз” Олега Калашнікова, який раніше організовував масові акції для ПР, подали заявки на проведення в центрі Києва 9 травня масових акцій. Згідно із заявками, в кожній із них анонсується участь 50 тисяч людей.

Глава КМДА повідомив, що за даними влади, на цих акціях можуть використовувати російські триколори та георгіївські стрічки, які до Києва могли доставити дипломатичною поштою у посольство Росії. На в’їздах до Києва встановлено спеціальні блок-пости, за допомогою яких влада намагається не допустити привезення до столиці провокаторів, зброї та вибухівки.

Урізана програма у Харкові, Запоріжжі та Одесі

У Харкові на 9 травня значно скоротили програму святкувань через загрозу погромів і ризик для життя громадян. Таку заяву напередодні оприлюднив мер міста Геннадій Кернес, який перебуває на лікуванні в Ізраїлі після замаху на його життя. Він анонсував, що після нормалізації життя в місті Харків повернеться до звичних масштабних святкувань днів Перемоги.

У місті 7-8 травня проходять локальні концерти для ветеранів, покладання квітів та виставки, але військового параду в центрі та масштабного концерту не буде.

В Одесі після трагедії 2 травня й загибелі у сутичках та пожежі десятків людей також урізали святкову програму до Дня Перемоги. Окрім традиційних покладань квітів та вітань ветеранів, із масових заходів у місті запланований тільки концерт духового оркестру й дитячого хору на Думській площі.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на в.о. мера міста, під питанням також проведення святкового феєрверку в Одесі. Головною формою святкування стануть зустрічі з ветеранами у школах та виставки.

Аналогічне рішення було ухвалене в Запоріжжі. Там міська рада скасувала проведення святкової ходи 9 травня головною вулицею міста. У зв’язку зі складною суспільно-політичною ситуацією в Україні також скасовано мітинг на площі Леніна й концерт на Алеї трудової слави. Проте тут зранку проведуть мітинг із покладанням квітів. Об 11 годині в Запоріжжі у концертному залі проведуть бал ветеранів, а також святкові заходи у парках Металургів та Перемоги.

Плани у Дніпропетровську, Херсоні та Миколаєві

У Миколаєві на 8-9 травня заплановані десятки святкових заходів, у тому числі й військовий парад, який поки що не скасований. Як повідомила прес-служба міської ради, 8 травня у школах та будинках культури міста відбуватимуться концерти та урочисті вітання ветеранів. 9 травня у місті о 10 ранку відбудеться мітинг та покладання квітів на меморіальному комплексі десантників-ольшанців. Там же заплановане проходження військ Миколаївського гарнізону. У парках міста влаштують польові кухні, відбудеться покладання квітів на всіх пам’ятних військових знаках, а ввечері у Каштановому сквері запланований масштабний концерт.

У Херсоні 9 травня на десяту годину ранку біля пам’ятника Невідомому солдату запланований святковий марш та парад. У Парку Слави влаштують концерт та організують роботу польових кухонь. За даними місцевого осередку партії “Батьківщина”, у святкуванні Дня Перемоги у місті візьме участь кандидат в президенти Юлія Тимошенко.

У Дніпропетровську на 9 травня зранку запланована хода від пам’ятника генералу Пушкіну до Фестивального причалу. Традиційного військового параду у місті не буде, відбудеться кілька концертів у центрі міста, легкоатлетичний забіг та салют о десятій годині вечора. Порядок у місті на День Перемоги буде забезпечувати додатковий спецбатальйон “Дніпро-1”.

У місті Кривий ріг Дніпропетровської області місцева рада вирішила провести військовий парад. Також запланована реконструкція бою за звільнення міста. На цьому заході влада очікує 15 тисяч осіб.

Неспокійні Луганськ та Донецьк

Влада Луганська та Донецька, більшість адміністративних будівель яких захоплені озброєними сепаратистами, також мають намір святкувати День Перемоги.

З самого ранку донеччани мають намір покласти квіти до пам’ятників військовим радянським генералам. На десяту годину заплановане театралізоване свято біля монумента визволителям Донбасу, о 12 годині відбудеться концерт для ветеранів у академічному театрі, а о першій годині прийом у міського голови. На вечір заплановані концерти у парку Щербакова та на площі Петровського. О 21.30 відбудеться святковий салют.

У Луганську ухвалили рішення до святкування Дня Перемоги не залучати дітей, проте о дев’ятій годині ранку провести мітинг біля Пілону. Увечері святкових заходів у місті не буде, так само як і феєрверку.

У центральній та західній Україні через неспокійну ситуацію в державі також не планується масштабних святкувань.

У Тернополі 8-9 травня оголосили Днями жалоби за загиблими у Другій світовій війні. Щоб уникнути провокацій, крім поминальних заходів жодних інших подій не планують. 9 травня міські організації ветеранів покладуть квіти до Вічного вогню без використання будь-якої символіки.

Аналогічні рішення ухвалили у Львові та Івано-Франківську. При цьому у Львові вшановувати загиблих будуть 8 травня, а 9 числа жодних заходів не передбачено.

У Луцьку 9 травня о 10 годині ранку у меморіальному комплексі “Вічна слава” відбудеться вшанування ветеранів, а мер міста Микола Романюк закликав приходити без будь-якої символіки, окрім державних прапорів.

В Ужгороді задля уникнення провокацій відмінили урочисту ходу до Пагорба слави. Проте міський голова Віктор Щадей пообіцяв, що влада привітає ветеранів зі святом.

У Рівному на 9 травня запланована святкова хода ветеранів до військового меморіалу на цвинтарі “Дубенський”. На 11 ранку на військовому цвинтарі планується мітинг, а на вечір запланований військовий салют.

Покласти квіти до Вічного вогню 8 травня має намір влада Хмельницького, а на 9 травня на 14.00 у пансіонаті для ветеранів запланували концерт.

У Чернівцях також не планують масштабних святкувань, а 8-9 травня відбудуться покладання квітів до меморіалів воїнам-визволителям. Керівництво міста рекомендувало не використовувати дітей під час цих заходів.

Влада Житомира домовилась з усіма організаціями міста не проводити традиційну ходу на День Перемоги, а обмежитись покладаннями квітів та вшанування пам’яті загиблих.

У Кіровограді зранку 9 травня відбудеться громадська хода та покладання квітів до Вічного вогню на меморіалі Слави на Фортечних валах.

Полтавська влада святкуватиме День Перемоги досить скромно – зранку відбудеться покладання квітів до Вічного вогню на меморіалі солдатської слави. На вечір заплановані дитячі концерти, солдатська каша та салют на Співочому полі.

У Сумах 9 травня з самого ранку привітають ветеранів вдома, о 10.30 проведуть мітинг-реквієм у комплексі Вічна слава, а потім концерт у філармонії.

Чернігівська влада також скасували масштабні святкування та ходу від Красної площі до Меморіалу слави. Планується привітати всіх ветеранів міста, а урочистий мітинг 9 травня відбудеться на Пагорбі слави біля Могили невідомого солдата.

В Черкасах 9 травня з дев’ятої до одинадцятої години ранку відбудеться святковий мітинг та хода від Соборної площі до Пагорба слави.

http://www.bbc.co.uk