Іршавщина готується до зимового сезону

На Іршавщині нещодавно відбулося позачергове зібрання депутатів міської ради. На 38-му сесійному засіданні були присутні члени виконавчого комітету. Приводом для спільної роботи стали питання про готовність до осінньо-зимового періоду Іршавського КПВ і КП «Тепло-Місто», перегляд тарифів на водопостачання і водовідведення, надання пільг сім’ям учасників АТО та підвищення розміру батьківської плати за відвідування дітей міських ДНЗ на основі відповідного звернення батьківських комітетів.

Стосовно першого звітував Володимир Пишний, який зауважив, що незважаючи на ряд проблем, які пов’язані з недостатністю фінансування, заходи по підготовці до осінньо-зимового періоду 2014-2015 рр. в основному виконано.
Наступним доповідав Віктор Гелетей. За його словами всі питання, які були обумовлені наказом Іршавського КПВ про підготовку до зими вирішено.

Також, переглянули тарифи на водопостачання і водовідведення. Як інформував начальник ІКПВ, на сьогодні послуги водоканалу коштують 7 грн. 72коп. (утримується протягом останніх двох років). У даній ціні вартість електроенергії закладена у розмірі 1 грн.02 коп. Проте на зараз підприємство вже платить за 1 кВт спожитої електроенергії 1 грн.48 коп. У місячній сумі різниця складає більше 30 тис грн. Відповідно, якщо зараз не вжити заходів, то Іршавське КПВ має всі шанси опинитися в «зашморгу» ПАТ «Закарпаттяобленерго».

Водоканал вже має гіркий досвід попередніх років з боргами перед останньою установою. 300 тис. грн. повернути було дуже складно і працювали над цим майже два роки – міськрада, райрада та підприємство. Як відомо із ЗМІ, аналогічна ситуація вже привела до часткового знеструмлення Ужгородського водоканалу і це досить стривожило депутатів.

Згідно висновку Державної інспекції з контролю за цінами рекомендована економічно обґрунтована ціна на водопостачання і водовідведення в м.Іршава становить 11,59 грн/м.куб. Дане питання опрацьовували і на останньому засіданні виконавчого комітету, для обговорення інформація була розмішена на офіційному сайті, працювала і профільна комісія міськради. Точка дотику думок громадськості, міськвиконкому та депутатів – рекомендована ціна надто висока для міста і дуже вдарить по гаманцях іршавчан. Втім, аби не лишити водоканал без електроенергії, а містян без води знайшли спільний знаменник, а саме: «До нас звернувся керівник підприємства із пропозицією встановити ціну в межах 11 грн.59коп., пропозиція комісії – 9 грн.90 коп.», – резюмував на пленарному засіданні голова бюджетної комісії Роман Меренич. Крім того, він запропонував для водоканалу спрямувати субвенцію із міського бюджету у розмірі 10 тис.грн (всього за 2014 рік ця сума складатиме 70 тис. грн.)

Отже, затверджено з 01 жовтня 2014 року тарифи:

на водопостачання (з ПДВ ):
1. для населення – 5,32 грн. за 1 куб.м. використаної води (по лічильнику).
2. для бюджетних установ та організацій, інших підприємств – 6,81 грн. за 1 куб.м. використаної води.

на водовідведення (з ПДВ):
1. для населення – 4,58 грн. за 1 куб.м. відведених стоків (по лічильнику).
2. для бюджетних установ та організацій, інших підприємств – 6,81 грн. за 1 куб.м. відведених стоків.

Ці розцінки – той мінімум, при якому підприємство абсолютно не рентабельне і зможе просто утримуватися на плаву. Якщо ціна не електроенергію зростатиме, а дана тенденція спостерігається, то до перегляду тарифів знову можуть повернутися у січні наступного року.

Наступним пунктом порядку денного стала пропозиція надання пільг сім’ям учасників бойових дій у АТО на Сході. Цю пропозицію внесла міськрада на розгляд членів виконкому 28 серпня. Тоді обговорили та прийняли рішення опрацювати дане питання і винести на обговорення сесії. Жодних заперечень серед присутніх не виникло і рішення прийняли одноголосно.

Отже, для учасників бойових дій у зоні антитерористичної операції прийняли рішення надати наступні пільги: безкоштовне водопостачання та водовідведення, утримання комунального житла, відвідування дітьми міських ДНЗ, позачергове надання земельних ділянок для житлового будівництва, виготовлення технічної документації на земельну ділянку. Документом, що підтверджує право на пільги вважати: посвідчення учасника бойових дій, або довідку видану військовим комісаріатом, або довідку видану органами державної влади, яка підтверджує участь громадянина (жителя міста) у бойових діях.

Далі присутні заслухали інформацію головного бухгалтера. Зокрема, розглянули клопотання батьківських комітетів міських дошкільних навчальних закладів про збільшення оплати за відвідування дітей дитсадків. Зважаючи на зростання цін на продукти харчування батьківські комітети запропонували збільшити оплату з 5 до 7 грн. Отримане звернення сесія погодила.

Також присутні підтримали пропозицію преміювати всіх працівників ДНЗ з нагоди Дня дошкілля.

Затвердили одноголосно ряд проектів рішень про внесення змін до міського бюджету, які опрацьовані профільною комісією напередодні. Зокрема, враховуючи те, що в останні дні серпня заборгованість міськради перед виконавцями робіт повністю погашена держказначейством, підрядні організації виявили бажання взятися до виконання ще кількох проектів у місті поки дозволяють погодні умови.

А саме: досягнуто домовленості про можливий початок робіт з капітального ремонту дахів будинків №54-56, вул.Шевченка (плоский дах), буд. №9 по вул.Партизанській, буд. №8 по вул. Набережній, а також капремонт дороги по вулиці Терешкової, вул. Лесі Українки та поточний ремонт по вул.Українській. За спрямування коштів на ці роботи проголосували всі присутні.

Близько 45 тис. грн.. спрямували і для потреб дошкільних навчальних закладів. Приміром, для придбання постільної білизни, ліжечок та інших матеріалів.

Працювали і над основними питаннями земельних відносин, які попередньо були опрацьовані земельною комісією і, відповідно, були затверджені без зауважень. Також затвердили проект рішення про надання дозволів громадянам на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в користування на умовах оренди для розміщення збірно-розбірних гаражів згідно плану по вул.Шевченка в м.Іршава. Заявників є більше 30, проте присутні підтримали тільки 11, до яких ні в громадськості, ні в депутатів не виникло питань. Стосовно інших заяв, то їх розгляне профільна комісія. Буде з’ясовуватися наявність автомобіля та гаражів на території м.Іршави. Відповідно пропозиції будуть винесені на наступну сесію. Списки всіх містян, які звернулися із заявою на отримання земельної ділянки під гараж опубліковані на сайті міськради.

Іршавська міська рада