Борги із зарплати на Закарпатті з початку року зросли на 2,6 мільйона гривень

У середу, 30 березня, в Закарпатській ОДА під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Петіка відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати та податкового боргу. У заході взяли участь керівники підприємств-боржників, голови РДА, міськвиконкомів.

Як повідомив під час засідання заступник директора департаменту соціального захисту населення Віктор Мацола, на сьогодні заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях, установах області становить 8650,8 тисяч гривень. Борг порівняно з початком року збільшився на 2693,6 тисяч.

Повністю відсутня заборгованість, за словами Віктора Мацоли, у 5 адміністративно-територіальних одиницях області: м. Берегово, Виноградівському, Іршавському, Міжгірському, Хустському районах.

Деяким підприємствам вдалося повністю погасити борг по виплатах із заробітної плати протягом місяця. «Зокрема, філія Перечинське лісове господарство у сумі 15, 3 тисячі гривень та «Свалявське районне комунальне підприємство водопостачання, водовідведення» у сумі 103, 7 тисяч гривень», – зазначив посадовець.

Однак є ряд активних підприємств, які наростили борг по виплатах із заробітної плати протягом вищезазначеного періоду. «Це – ТОВ «Тема – Закарпаття» – з 93,6 тисяч гривень до 98,8 тисяч, Великоберезнянське ВАТ «Яворник» – з 40 тисяч гривень до 60,4 тисяч, та у Мукачівському районі: агропромислове підприємство «Радгосп-завод «Мукачівський» – з 344, 5 тисяч гривень, до 349, 6 тисяч і агропромислове підприємство радгосп завод «Мукачівський» – з 398, 2 тисячі гривень, до 401,3 тисяч», – каже Віктор Мацола.

Олександр Петік наголосив: «Сума боргів по зарплаті у Закарпатті порівняно із всеукраїнським показником, можливо, і невелика. Водночас це не означає, що проблеми не існує, і ми не маємо вживати заходів для її вирішення».

Відтак комісія розглянула заходи, які вживаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування для погашення заборгованості та недопущення виникнення нових боргів, а також питання про визнання першочергових спільних заходів, спрямованих на зменшення заборгованості до пенсійного бюджету.

За результатами засідання комісія прийняла узгоджені рішення, спрямовані на усунення проблемних питань з метою прискорення погашення боргів із заробітної плати.

Джерело: прес-служба Закарпатської ОДА