Громадські формування – прикриття для провозу контрабанди та отримання зброї?

У Закарпатській області офіційно діють 173 громадські формування з охорони порядку та державного кордону. Це майже стільки ж, як поліцейських у всіх міськрайонних відділах та обласному управлінні Національної поліції. Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль заявляє, що більшість громадських правоохоронних формувань створюється не для реальної рооти, а для того, щоб, займатися контрабандою через зелений кордон і отримати дозвіл на купівлю й використання травматичної зброї.

– З початку року ця «армія» громадських правоохоронців викрила аж 4 осіб, котрі скоїли кримінальні правопорушення, і затримала 97 чоловік за адміністративні правопорушення, – заявляє голова ОДА Геннадій Москаль. – При чому ці «викриття» були здійснені за участі поліцейських, тобто в спільних рейдах із ними. Абсолютна більшість громадських правоохоронних формувань створюється не для реальної боротьби з правопорушеннями, а для того, щоб, по-перше, займатися контрабандою через зелений кордон, а, по-друге, отримати дозвіл на купівлю й використання травматичної зброї.

У плані боротьби з правопорушеннями ефект від таких організацій практично нульовий. Тому я дав доручення правоохоронним структурам ретельно перевірити і припинити діяльність, тих громадських формувань, що існують тільки на папері.

Прес-служба Закарпатської ОДА