Чому закарпатські чиновники не поспішать оприлюднювати доходи?

З декларуванням доходів досі плутанина. Стартувало воно ще 1 вересня і вже 1 листопада має фінішувати.
Однак у Реєстрі досі немає декларацій ані Президента, ані Прем’єр-міністра, ані спікера Парламенту. Правда, їхні статки можна побачити на сайті Верховної Ради. Там же є декларації і закарпатських парламентарів: Віктора та Івана Балог, Василя Брензовича, Роберта Горвата, Михайла Ланьо, Валерія Лунченка, Валерія Пацкана, Василя Петьовки, Юрія Чижмара, Івана Крулька, Нестора Шуфрича… Вдаватись у подробиці їхніх статків не будемо, принаймні, зараз.

Лише поверхово оглянувши їхні доходи, можна зробити висновок, що всі вони – люди небідні, але більшість так і не задекларувала всього майна… Дехто з народних обранців, виявляється, не має навіть власного автомобіля. Невже до головної будівлі країни вони добираються маршрутками? І ще, що цікаво, більшість майна записано на батьках та дружинах. Хоча у володінні закарпатських нардепів і є житлові споруди та земельні ділянки, які вони чесно вказали.

Однак повернемось до декларування на спеціальному сайті. Довкола нього, між іншим, уже назрів не один скандал державного рівня. Назарі туди подали звіти всього трохи більше шести з половиною тисяч осіб. Це – лише 13% від п’ятдесяти тисяч чиновників, що займають найвищі керівні посади в державі і мають декларувати свої статки в “першу хвилю”.
Немає на сайті даних ні голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, ні очільника обласної ради Михайла Рівіса.

Щодо голів райдержадміністрацій то подали декларацію лише голова Хустської РДА Назарій Павлій, Іршавської РДА Олександр Горін, Воловецької РДА – Валентина Рогова та Свалявської РДА Олександр Дідович.

Відсутня ж інформація про голову Ужгородської РДА Анатолія Синишина, Берегівського – Іштвана Петрушка, Виноградівської – Михайла Русанюка, Тячівської Василя Дем’янчука, Рахівської Павла Басараба, Мукачівської Сергія Гайдая, Великоберезнянської РДА Василя Симочко, Міжгірської РДА Василь Щур, Перечинської РДА Віктора Олефіра.

Немає і декларацій міських голів Закарпаття, зокрема, Ужгородського мера Богдана Андріїва, Мукачівського Андрія Балоги, Хустського Володимира Кащука, Берегівського Золтана Бабяка, Виноградівського Степана Бочкая, Іршавського Степана Бобика, Перечинського Івана Погоріляка, Рахівського Віктора Медвідя, Свалявського Івана Ланя, Тячівського Івана Ковача, а також голів селищних рад – Великоберезнянської Богдана Кирлика, Міжгірські – Василя Щура, Воловецької – Михайла Попелича.

Тож чому не поспішають звітувати чиновники, хоча заповнити форму електронної звітності вони зобов’язані?

Між іншим, цими днями під стінами Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Адміністрації Президента, активісти антикорупційних організацій влаштували кумедну акцію зі спідньою білизною. Вони планували роздати чиновникам – депутатам і урядовцям, які не подали електронні декларації, – іменні “труси”, закликаючи їх не бути “трусами” і прискорити декларування статків, як того вимагає закон.

Під стінами Закарпатської ОДА теж періодично відбуваються досить цікаві заходи… то мовчазні децентралізації із оркестром, труною та вінками… Тож хто його знає, до чого додумаються закарпатці, вимагаючи відкритості від чиновників наступного разу.

А zakarpatpost.net, у свою чергу, стежитиме за поданням декларацій і аналізуватиме їх.