Як прожити місяць за 999 гривень?

Здається, таких зарплат чи пенсій в Україні немає… але ж ні, виявляється, ще й як є! На Рахівщині проживає бабуся, яка отримує від держави рівно таку суму виплат.

– Я народилася у важкі воєнні часи, – каже п. Тетяна. – Зараз мені 72 роки. Часто хворію. Болить і серце, і печінка, і цілий букет недуг маю. Найбільша сума пенсії йде саме на ліки.

Звичайно, за нинішніх цін на медикаменти бабуся мусить заощаджувати навіть на лікарських засобах…  Тож як розподілити таку мізерну суму, аби не піти світом із простягнутою рукою?

Слід зазначити, що на наступний рік, незважаючи на анонсоване суттєве підвищення соціальних стандартів, очікується, що вони зменшаться у два з половиною раза порівняно з 2014 роком. Таку інформацію, зокрема, оприлюднило Мінсоцполітики. На жаль, через девальвацію національної валюти пенсія в нашій державі наразі стала однією із найнижчих в світі.

Щодо становища самих пенсіонерів, то експерт із соціальної політики Андрій Павловський у своєму блозі зазначив, що новий соціальний курс веде до зубожіння населення.

«Трохи розрахунків: на початку 2014 мінімальна зарплата була 1218 грн, або в доларах США – 152,3 (за курсом 8,2). У проекті «чесного» бюджету з початку 2017 року мінімальна зарплата – 1600 грн, або $61,5(!) (за курсом 26,0). Мінімальна пенсія (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність) на початку 2014 року становила 949 грн, або $115,7. У «чесному» бюджеті на початок 2017 року встановлено 1247 грн, або $47,96(!)», – повідомив Павловський.

Цікава арифметика! У 2014 році розмір середньої пенсії становив 115,7 дол., а тепер – тільки 47,96. А в пані Марії вона складає всього 38 доларів!

– Навіть гривню не додали, аби тисяча була, – заявляє старенька. – А я ж усе життя працювала, причому дуже важко, до того ж… трудилася по всій Україні, не тільки вдома. 17 років виконувала важку фізичну роботу на заробітках у різних областях держави. Тепер сили підзаробити не маю, от і доводиться перебиватися крихтами від хліба…

Тетяна Юріївна виростила чотирьох дітей, але тепер вони дорослі, у них свої сім’ї, тож старенька може розраховувати тільки на себе. Якоїсь додаткової допомоги з боку держави жінка не отримує, тому, аби вижити, веде господарство, хоч у її віці це й непросто. Як грітися взимку – старенька теж не знає.

– Реформи в державі призвели не до покращення, на жаль, а до погіршення рівня життя. Але хочеться вірити і в те, що ліпші часи настануть, – оптимістично стверджує мешканка Рахівщини. – Після падінь завжди бувають злети. Видно, цей період потрібно просто пережити.

На жаль, про пенсіонерів чиновники згадують або на день людей похилого віку, або перед виборами. Йдеться не про місцевих бюрократів, а про тих, хто ділить виплати згори, хто складає програми реформ й хто повинен відповідати за їхній злиденний стан сьогодні. Навіть анонсовані підвищення пенсій насправді є всього-на-всього індексацією… і то лише  на певний процент інфляції. Справжні підвищення повинні наближати пенсію до прожиткового кошика, як це передбачено у європейських державах. Якщо порівняти наші пенсії з тими, які виплачують в розвинених країнах ЄС, то в Німеччині середній пенсіонер має 2240, у Франції –  2700, а в Італії –  2100 доларів. До речі, якщо навіть взяти мінімальну пенсію – 1130 гривень, то літня людина із цієї суми може витрачати приблизно всього лише одну умовну одиницю на добу.

Крім того, де ще у цивілізованому світі існує поняття пенсії, що нижча за прожитковий мінімум? За такі «подачки», які отримують наші старенькі, вони змушені недоїдати, заощаджувати на придбанні ліків, часто – взагалі відмовлятися від лікування… не мають змоги купити собі путівку в санаторій, позбавлені можливості нормального відпочинку… навіть одяг майже не купують.

Така пенсія направлена на вимирання і підпадає під назву – геноцид проти пенсіонерів. У той же час, що цікаво, рецептів, як саме вижити літнім краянам, чиновники не дають.

– Мені не допомагав ніхто ніколи… Сама, без чоловіка, виховувала і забезпечувала дітей, тому тепер, на схилі літ, також не чекаю ні від кого нічого. Однак більш гідного існування, звісно ж, хочеться, – каже бабуся.

Між іншим, як повідомили у Пенсійному фонді, якщо пані Тетяна недоотримала протягом певного часу відповідної суми, їй потрібно якомога скоріше звернутися до установи, у такому разі суму грошових виплат їй буде перераховано. Слід зазначити, що в грудні пенсії підвищать на 10% (раніше планувалося на 7,5%). На це в Пенсійному фонді збираються витратити додатково 400 мільйонів гривень. Мінімальна пенсія невдовзі становитиме 1247 гривень. Проте за додаткові сто гривень літні краяни навряд чи стануть жити краще.

Марина АЛДОН, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net