Закарпатські заробітчани після Великодня ринули до Європи, що спровокувало черги на кордонах

Уже другу добу на пунктах пропуску України та ЄС кількакілометрові черги. На Закарпатті люди стоять у заторах по кілька годин. Найскладніша ситуація на українсько-словацькому кордоні. Тут черги і на автомобільних, і на вантажних пунктах пропуску.

Кілька сотень легкових автомобілів розтягнулися від КПП «Ужгород» уздовж об’їзної дороги міста. Ті, хто стоїть укінці черги, очікують 2-3 години, ближче до пункту пропуску – значно більший час стояння.

Заробітчанин Василь їде з Тячівщини, чоловік поки не знає, коли вдасться пройти кордон: «стоїмо з 8 ранку, уже десяту годину (станом на 18.00). Ну, час помалі йде, а скоро всі на місці. Помалу черга двигається. Черга, тому що якраз сятки закінчилися. Всі їдуть по роботах, на заробітки».

Більшість тих, хто опинився сьогодні в черзі, ті, хто після Великодніх свят повертається на роботу в Європу. До Чехії їде і Мирослав. Таких черг чоловік за десятки років заробітчанства не пригадує: «ми ще з рана, з сім годин, тут стоєме. Ще тепер скільки, 10-ий вже в очєріді перед шлагбаумом, а я не знаю коли перейдемо. Такого раніше не було. – Скільки років їздите на заробітки? -О, вже з 95 року!»

У Держприкордонслужбі таку ситуацію пояснюють не лише тим, що заробітчани повертаються після свят на роботу до ЄС, а й новими правилами, які з 7 січня діють у Шенгенській зоні. Вони пов’язані з терористичною небезпекою в ЄС. Усіх, хто в’їжджає до Європи, перевіряють ретельніше, а тому й час проходження перевірки зріс.

Тим часом припущень, скільки ще зберігатимуться черги, ні прикордонники, ні подорожувальники не роблять. Останні скаржаться на відсутність будь-яких зручностей у прикордонній зоні.Василь каже: «умов фактично нема. Люди стоять усі, немає ніде сходити, туалетів нема ніяких. Ніяких умов. Тяжко людям…»

За останню добу (станом на 8 ранку 23 квітня) тільки через КПП «Ужгород» українські прикордонники пропустили 1800 осіб, понад 300 легкових авто і 200 вантажівок.

Тетяна ЛЕШКО, ексклюзивно для zakarpatpost.net