Закарпатська полуниця підмерзла. Врятувати від стрибка цін може контрабанда?

Експерти агроринку кажуть, що цієї весни від холодів встигли постраждати як грунтові культури, так і плодові дерева.

«Друга хвиля похолодання, яка спостерігається зараз, зачепила західні регіони. Фермери з Закарпаття мені розповіли, що у них підмерзла полуниця і кабачки в відкритому грунті, з яких зняли агроволокно. Прогнозувати якісь неврожаї поки рано – температура була на межі критичної, і ситуація може бути різна навіть в межах одного регіону. Якщо говорити про похолодання у другій половині квітня, то на півдні сніг поламав фруктові дерева. Я спілкувалася з цими господарствами в кінці минулого тижня, мені сказали, що потрібно ще хоча б п’ять днів, щоб зрозуміти, яка картина буде з урожаєм », – каже ФАКТАМ експерт інформаційно-аналітичного центру” Інфо-Шувар »Тетяна Гетьман.

При цьому, за прогнозами фахівців, навіть якщо трапиться неврожай якась фрукти або ягоди, ціни різко злетіти не повинні – дефіцит заповнить імпорт і контрабанда.

«Якщо кажуть, що у випадку неврожаю ціна у нас виросте в півтора-два рази, то я в це не вірю. У таких ситуаціях виручає імпорт з Європи і контрабанди з Туреччини і Молдови. Контрабанда може істотно обвалити ціну. Наприклад, два роки тому був неврожай кісточкових, але в підсумку ціна виросла несуттєво: 10-13 замість звичайних грн за кілограм персиків просили 15-17 грн. А якщо зараз гривня зміцнюється, то імпорт може бути навіть дешевше, ніж в минулому році. Втім, на підсумкову ціну впливають багато факторів, які будуть зрозумілі тільки на початку сезону продажів », – пояснює Тетяна Гетьман.

zakarpatpost.net