Як француз Мішель став закарпатцем Михайлом та завів у Карпатах буйволів

Німецький еколог Мішель Якобі переїхав жити у Карпати, щоб розводити буйволів. Тварини майже вимерли. У Європі їх залишилось кілька десятків.

“Я прийшов на Закарпаття, тут найгарніша природа, найцікавіша культура. У Європі такого вже немає. У Німеччині давно, як моя баба казала, теж так було. Уже зникає. Це все забирає індустрія, а тут ще є гуцульські люди – бойки, лемки, що держать культуру”, – розповідає Мішель Якобі у сюжеті ТСН.

За словами чоловіка, молоко тварин унікальне і дуже корисне. Порівняно з коровою, буйволиця дає молока в чотири рази менше.

“Я буйвола сам дою руками і з цього молока я роблю сир. Процедуру вивчив в інтернеті. Купив сироформу. Готовий сир продаю далі до Львова, Києва. Люблю спартанські умови. Продукти, які не можу сам робити, отримую через бартер. Даю людям молоко і сир, а вони мені – сало і овочі”

Всього у Мішеля 30 буйволів. Він їх вирощує і віддає до інших заповідників країни.

“Є і інші тварини. Наприклад, гуцульський кінь, у нас таких вже нема. Тут у нас гуцульська корова. Дуже легко і приємно робити з такими тваринами. Це просто класно, і люди вже забули як держати буйволів. Але буйволи дуже специфічні”.

zakarpatpost.net