Дивом народжений закарпатець: мати перед смертю просила від нього пробачення, а він не знав за що

Його народження рідні досі вважають дивом, адже з’явився він на світ всупереч усім законам логіки.

Хустянин  Золтан Кадар був другою дитиною у матері. Жінка мала вже старшого 12-річного сина і більше вагітніти не хотіла, тож звернулася до лікаря і їй встановили протизаплідну спіраль.

«На жаль, мами вже вісім років, як немає серед живих,- каже газеті “НЕДІЛЯ” Золтан. – Вона б більш точно розповіла, як усе було. Але подробиці відомі й мені, через Дениса, старшого брата. Мама ж про той дивний випадок  не згадувала при мені ніколи. Як все було, довідався лише нещодавно. На той час вона вже померла».

Зі слів 25-річного закарпатця, життя матері назвати легким він не може, їй багато з чим доводилося поратись самотужки, у тому числі – працювати ночам, аби забезпечити синів.

«Перший чоловік матері дуже пив, у родині часто виникали конфлікти. Тож вони спільно вирішили розлучитися. Братові тоді було 10 років. Мама дуже важко народжувала Дениса, тож більше мати дітей не хотіла. Вона кілька разів переривала вагітність. Я не маю права її засуджувати, не мені вирішувати, правильно робила чи ні, тим більше тепер, коли її немає»,- заявляє Золтан.

Невдовзі жінка познайомилася з батьком свого другого сина.

«У них були дуже романтичні стосунки. Про нього мама говорила багато, розповідала, як співав під вікном серенади, дарував оберемки троянд і надсилав через пошту любовні листи. Хоч мама дуже любила батька, але дітей від нього не хотіла. Тому вирішила скористатися спеціальним контрацептивом, який на той час вважався найбільш надійним», – зізнається хлопець. – Але була ще одна причина, чому вона так зробила. Василь був одруженим і мама знала, що їхні стосунки, незважаючи на шалене кохання, не мають майбутнього. Однак їй, як і кожній жінці, хотілося ласки, теплих слів і чоловічого плеча поруч. Розбирати чужу родину вона не прагнула, тішилася рідкими зустрічами та гарячими поцілунками».

Та щастя тривало не вічно. Як тільки жінка дізналася, що вона вагітна, Василь із її життя зник назавжди.

«Батько боявся відповідальності, боявся, що мама попросить кинути дружину, боявся, що мене треба буде офіційно визнати сином. А він займав керівну посаду і не хотів публічних скандалів. Мати ж і сама була здивованою, навіть шокованою, як таке могло трапитись. Про вагітність дізналася вже на п’ятому місяці. Хоч були симптоми, що вказували на те, що  в неї під серцем дитя, але вірити не хотіла. Коли почала гладшати, також  переконувала себе, що забагато їсть. І лише після візиту до поліклініки з’ясувалася страшна для неї правда», – із хвилюванням у голосі наголошує хустянин.

Коли увечері до Оксани  прийшов Василь, жінка плакала. Спитав її, в чому справа. І вона зізналася… Того разу вони бачилися востаннє.

«Батько запропонував мамі зробити аборт. Давав гроші, але вона відмовилась. Сказала, що й так згубила вже не одне життя. А цю дитину, навіть якщо вона народиться із фізичними вадами через спіраль, залишить. Чоловік  почав кричати, мовляв хай розраховує лише на власні сили та власні статки, оскільки допомагати ні морально, ні фінансово він не збирається. Матір така поведінка коханого не здивувала,  подібні нарікання вона вже не раз чула від колишнього чоловіка, тому була готовою до всього», – запевнив Золтан.

Василь дійсно пішов назавжди. Сином він не  цікавився ніколи. Знайшов його Золтан уже у 23-річному віці, коли сам став батьком.

«Коли Галя народжувала, я не відходив від неї ні на секунду. Не хотів, аби вона відчувалася себе такою самотньою, як свого часу мама. Коли Руслана мені приклали до грудей, я зрозумів, що є найщасливішою на світі людиною, адже в мене є дитина, мій син! – гордо заявив чоловік. – А мама, коли з’явився на світ я, була в пологовому одна, до неї ніхто не приходив, адже вона рано осиротіла. Брата залишила на сусідку. Денис сказав, що коли я народився, мої руки були міцно стиснуті в кулаки. Лікарі вже мене помили, відрізали пуповину і лише тоді помітили, що в правій долоні я тримаю не що інше, як мамину спіраль… Це було для них сенсацією».

Жінка любила Золтана більше, ніж Дениса і хлопці про це знали. Та молодший син переконаний, що вона просто відчувала перед ним провину.

«Коли мама помирала, вона просила від мене за все пробачення. Але я не знав тоді за що. Усю цю історію брат розповів пізніше. Ні я, ні він на маму не тримаємо зла, – наголошує Золтан. – Вона була щирою і доброю людиною. Просто так склалися обставини, що життя в неї пішло під укіс. Принаймні в особистому плані. Аби ми ні в чому не мали потребу, вона працювала вдень офіціанткою, а ночами в’язали речі на замовлення. Крутилася, як білка в колесі».

Довідавшись про подробиці свого народження, хустянин захотів побачити чоловіка, якого б мав називати батьком.

«Зустрілись ми холодно. На контакт він ішов важко. Одразу спитав, скільки хочу грошей. Мені ж не треба було нічого. Я маю чудову роботу і гідну заробітну плату. Я просто прагнув глянути йому в очі, зрозуміти, за що його любила мама. Зізнаюся, так і не збагнув» – каже закарпатець.

Наразі Золтан так і не спілкується з батьком. Про його дивну появу на світ знають лише найближчі. Єдине, про що мріє чоловік, це те, щоб його син та дружина були  щасливими.

Марина АЛДОН, газета ”НЕДІЛЯ”, ексклюзивно для zakarpatpost.net