Нова загадка єгипетської піраміди і математичне обґрунтування старіння – найцікавіші новини науки тижня, що минув

ТОП-4 найцікавіших відкриттів тижня

1 Міцно труснуло

Група вчених завдяки комп’ютерному моделюванню з’ясувала, що астероїд, який погубив динозаврів, заповнив атмосферу сірою та вуглекислим газом. І викликав набагато серйозніші зміни клімату, ніж передбачалося раніше.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ» у Facebook

Зіткнення з Землею відбулося на швидкості як мінімум 1 кілометр на секунду під кутом 60 градусів. Удар, мабуть, викинув близько 325 мільярдів тонн сірки і 425 мільярдів тонн вуглекислого газу – це втричі більше сірки і втричі менше CO2, ніж вважалося досі, і приблизно в 10 разів більше, ніж усі глобальні викиди за 2014 рік.

2 Велика порожнина

Японські і французькі вчені після двох років робіт у знаменитій піраміді Хеопса заявили, що знайшли в ній “велику порожнину”. Виявити нову загадку найзнаменитішої піраміди допомогла мюографія – технологія “просвічення” за допомогою мюонів – елементарних частинок, які входять до складу космічних променів, пише НВ.

Вчені підкреслюють, що вони ніяк не інтерпретують своє відкриття і заявляють про те, що їм вдалося знайти якусь таємну кімнату. Але взагалі-то, іншого розумного пояснення поки немає.

3 Не тупі

Дослідники зі Стенфордського університету вважають, що неандертальці за рівнем інтелекту були такими ж розумними, як і сучасні їм люди.

І, значить, вимерли вони не тому, що були дурніші. Найвірогіднішим припущенням є демографічна динаміка: їх було менше, ніж кроманьйонців.

4 Старість неминуча

Мабуть, найважливіша новина тижня. Американські вчені довели, що старіння багатоклітинних організмів неминуче. А єдиною альтернативою старіння є рак.

Математична модель показує, що навіть повне звільнення організму від шкідливих мутацій не приведе до порятунку від старості. З’ясувалося, що клітини організму поступово уповільнюють внутрішні процеси і починають втрачати свої основні функції.

Якщо ви позбудетеся від тих клітин, які погано функціонують, це дозволить раковим клітинам розмножуватися. Але повне позбавлення від ракових клітин лише призведе до накопичення клітин з уповільненими функціями, тобто до ще більш швидкого старіння.

Висновок ніби-то не новий, але раніше він був швидше умоглядним. Тепер для нього є математичне обґрунтування.