Чому Москаль не бачить масової вирубки лісів на Закарпатті?

Голова Закарпатської ОДА під час інтерв’ю виданню lb.ua розповів про вирубку лісів та роботу поліції.

Я проїхалась по окремих районах Закарпатської області. Гори – лисі. Місцеві розповідають про незаконні пилорами, котрі й досі працюють.

Проблеми з масовою вирубкою лісу немає в регіоні. На Закарпатті вітровал знищує дерев більше, ніж вирубує вся західна Україна впродовж року.

Ви звертались до Кабміну з проханням повернути у підпорядкування області управління лісового господарства. Сьогодні повноваження щодо охорони лісу належать до Державного агентства лісових ресурсів. Вас почули?

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Ні, мене не почули. Єдиний позитив від децентралізації я побачив в передачі обладміністрації обласних, районних та комунальних доріг. Ми створили окремий підрозділ, який ними займатиметься. Але побоююсь, щоб нас не «кинули» так, як з митним експериментом…

Незаконна вирубка лісу – це підслідність поліції. Вона має разом із лісовою охороною проводити рейди, виявляти незаконні пилорами. Поліція з цим справляється?

А з чим справляється поліція? Якби поліція справлялась, то хіба трапився такий інцидент, як в Берегово (в листопаді «свободівці» зірвали прапор Угорщини з міськради Берегово – LB.ua)?! Відносини з Угорщиною і так напружені. А в тій ситуації ми показали себе ще й дикунами.

Проїжджаючи, зокрема, по Воловеччині, я бачила чимало вирубаних лісів. Та натомість ніхто не садить дерев.

Як не садять? Я сам уже третій рік поспіль беру участь в посадці дерев. Є місця, де дерева не будуть рости в силу висоти. Але такої ділянки, де би ліси вирубали, але не посадили, немає.

Я своїми очима бачила.

От звільнилась вакансія голови Державного агентства лісових ресурсів, Юшкевич подала у відставку. Можете запропонувати свою кандидатуру (посміхається – LB.ua).

Ви її активно критикували. Зазначали, що вона не справляється зі своїми обовязками.

Я всіх критикую, тому що не люблю, коли призначають некомпетентних людей. Можна на пальцях порахувати людей, котрі до призначення на високу посаду працювали за спеціальністю. До прикладу, після Кірпи «Укрзалізницю» не очолював жодний професійний залізничник.

Вакантні посади закривають шляхом проведення конкурсу. Я розумію, коли конкурс проводиться серед співаків, танцюристів і т.д. Але ж на хірурга, наприклад, конкурси не оголошують. На професійні посади не потрібно проводити конкурси. І нарешті це зрозуміла Верховна Рада, скасувавши відбори для керівників місцевих адміністрацій.

zakarpatpost.net