Звідки в закарпатського сміття ноги ростуть

Щодня в ужгородських контейнерах для сміття опинаються найрізноманітніші речі. Для когось вони – непотріб, а хтось між ними шукає  засоби для виживання. Мова, звісно, йде про безхатьків та малозабезпечених.

Але сумно навіть не це. У нашій області досі не навчилися переробляти відходи людської життєдіяльності. А от в Англії цим займалися ще 200 років тому. Невже нам справді так далеко до європейців?

Хоч останнім часом багато говориться про сортування сміття,та насправді це не робить навіть 1 відсоток наших земляків. «Куди ближче, туди і кину», – каже більшість закарпатців. А в європейських країнах цей показник сягає 80%.

Навіть ті, хто кидає непотріб у контейнери не завжди роблять правильно. Але  іншого виходу в людей немає. Біля закарпатських будинків встановлено лише смітники загального користування.

А  от у типовому німецькому дворі таких урн  як мінімум 5. Вони різнокольорові: чорна – для несортованого сміття, коричнева – для органічних відходів, синя – для паперу, жовта – для упаковки і пластику, зелена – для кольорового скла, зелена з білою смугою – для безбарвного. І там справді порядок.

Для роз’яснення раз на рік кожному німцю відправляють поштою лист із детальною інструкцією про те, куди і яке саме сміття кидати.

Крім того, на переробці відходів держава настільки добре заробляє, що скуповує сміття від інших країн. Жоден німець не дозволить собі викинути папірець посеред вулиці. І навіть не тому, що боїться штрафу, а просто інакше зробити  не може, бо так його виховують із малечку.

Цікаво, що серед 12 відомих подвигів Геракла був один суто побутовий  – він вирішив проблему відходів, накопичених в стайнях царя Авгія. Можливо, на Закарпатті теж потрібен такий  Геракл? Адже скільки наших лісів та водойм закидані пластиком, поліетиленом, склом та іншими відходами.

zakarpatpost.net