Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 21 лютого

День на Закарпатті був багатим на події.

У Мукачеві може запрацювати військовий аеродром.

Україна активізувала відновлення аеродромної мережі. Про це в Facebook повідомила прес-служба Повітряних сил ЗСУ. Як зазначається, з майже 100 військових аеродромів, які були на початку 90-х років, на сьогодні в Україні залишилося близько чверті. І ці потребують капітального ремонту.

У Свято-Троїцько-Михайлівському храмі міста Берегово вірники помолились за мир та спокій перед іконою Ісуса Христа «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою».

Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого і молебень перед святим образом відслужив керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП єпископ Варсонофій, котрий цього ж дня вшановував свого небесного покровителя – преподобного Варсонофія Великого (святкування було перенесено з благословення Святійшого Патріарха Філарета з 19 лютого на 17 у зв’язку з початком Великого посту).

У кожного населеного пункту своя історія. А чи відомо вам, чому Карповтлаш  називається саме так, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Адже у місцини, що знаходиться між Ізою та Нанковом давнє минуле. Колись доля цієї території , яка зараз більш відома закарпатцям завдяки чоловічому монастирю, обговорювалася на рівні королів.

Та й назва уже сама по собі говорить багато про що. У перекладі з угорської Карповтлаш означає відшкодування збитків. Та хто і що компенсував у сиву давнину на цій мальовничій, укритій густими лісами ділянці.

За скільки в Ужгороді можна купити автомобіль? Про це та інше у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» розповіла головний редактор газети «Закарпатські оголошення» Мар’яна КРАВЧУК.

Серед транспортних засобів найбільшим попитом користуються мікроавтобуси, купують закарпатці переважно «Mercedes». Такі автомобілі, згідно з нашими даними, можна придбати за 9-60 тисяч євро. Також продаються різні моделі «FIAT» (ціни  – від 40 до 250 тисяч гривень), «Volkswagen» (від 66 до 650 тисяч гривень), «Ford» ( від 30 до 300 тисяч гривень), «BMW»  (від 34 до 540 тисяч гривень).

Українці дедалі частіше скаржаться на неналежну якість обслуговування з боку маршрутних таксі.

Дедалі більше повідомлень в інтернеті та соцмережах з приводу порушення ПДР, нелегальних перевезень, грубої поведінки, а також відмови везти пільговиків. Про повну відмову від маршруток вже сьогодні мова не йде. Та й через рік-два це теж не станеться, кажуть місцеві чиновники.

“Просто скорочення маршруток без достойної альтернативи нічого не дасть хорошого. Жодне місто не в змозі замінити за день чи за рік 500 – 600 маршруток. Це неможливо”, – вважає Олександр Ілько.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вирішив продегустувати  іспанську продукцію і купив півкілограма ягід. На смак вона нічим не відрізняється від наших закарпатських. Щоправда, на вигляд відбірні ягоди майже ідеальні, між ними немає гнилих та пошкоджених слимаками. Як же було б добре, якби наші виноградівські фермери також вирощували зимові сорти. І в місцевого населення  з’явився б додатковий заробіток, і в казну поступило б більше коштів, адже імпорт такої продукції – справа дуже вигідна, особливо не в сезон. Закарпаття загалом могло б стати лідером ягідного рослинництва і забезпечувати  Європу смачними ягодами.

Особи, що намагалися підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) в ніч на 4 лютого встановлені правоохоронними органами. Це Адріан Марглевскі (Adrian Marglewski) 01.04.1996 р.н., мешканець м. Краків та Томаш Рафал Шімков’як (Tomasz Rafal Szimkowiak) 24.01.1993 р.н., мешканець м. Бидгощ. Обидва громадяни Польщі, послідовники праворадикальної організації «Фаланга», члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих «лнр» і «днр».

zakarpatpost.net