Країна вічного ремонту доріг: як в Україні побудувати якісні траси раз і назавжди

В Європі третина нових доріг – цементобетонні, в Україні таких – усього 1,4%

Українські дорожники щорічно заявляють про рекордні ремонтних роботах. Але дороги в країні все одно зношені на 95-97%. Так, в 2017 “Укравтодор” відновив близько 2000 км. Це близько 1% від усієї протяжності трас. Такими темпами нам не вистачить і 100 років, щоб відновити все дорожнє покриття. А враховуючи, що їх щороку потрібно “латати”, хороші дороги в Україні будуватимуть вічно.

Уявіть, до 2022 року 98,8% дорожніх робіт “Укравтодору” – це поточний середній ремонт. Тобто, замість капітального ремонту, дорожники ремонтуватимуть траси шматками, пише Сьогодні.

Але дороги можна будувати по-іншому, і в майбутньому витрачати менше на їх ремонт. Сайт “Сегодня” дізнався, як Україні вийти із замкнутого кола латання автотрас замість будівництва нових.

Вся справа в матеріалі з якого роблять дороги

Якщо зібрати всі ями на українських дорогах в одну, то в неї зможе поміститися місто Жмеринка на Вінниччині. Саме в 12-18 тис. м кв. оцінив глава “Укравтодору” Славомир Новак площа ям на трасах в минулому році.
Зима, вантажівки і брак грошей – головна причина ям на дорогах. Коли вода проникає в асфальт і замерзає, то руйнує його. А після проведення Євро-2012 ремонт доріг фінансувався тільки на 5% від потреби. З 2013 року в країні все більше трас залишалися без ремонту: в 2013-му в Україні не відремонтували 0,3 кв. км ям, а в 2016-му – 4,6 кв. км.У цьому році в Україні запрацював “Дорожній фонд” і ситуація повинна покращитися. Він буде наповнюватися за рахунок акцизного збору, ввізного мита на нафтопродукти і з імпортованих в Україну транспорту і шин. Ці гроші цільові. Тобто вони підуть тільки на ремонт доріг. Однак на повну Фонд запрацює тільки в 2020 році. В цьому році підуть на дороги 50% податків, в 2019 – 75%, а в 2020-му – 100%.

Так, в 2018 році на дороги з Фонду направлять 33 млрд грн, а в 2020 – 75,9 млрд грн.

1256416

Фото: Е. Перепелиця

Ще одна причина появи ям – великовагові фури. Лише 26% доріг в Україні можуть витримати вагу 36 тонн. Більшість трас витримують до 24 тонн, що підходило під норми минулого століття. Зараз по нашим дорогам їздять фури вагою від 35-40 тонн. повноцінного вагового контролю на дорогах в Україні до сих пір немає.

Ці три чинники і призвели до катастрофічного зносу дорожнього полотна.

Інша справа – з чого роблять українські дороги. В Європі третину нових доріг – цементобетонні, проаналізував Український інститут майбутнього. В Україні таких трас -1,4%, решта – асфальтобетонні. При цьому для будівництва та ремонту асфальтобетонних доріг потрібен бітум. Україна його імпортує з Росії. У той час, як матеріали для цементобетонного дорожнього покриття виробляються в Україні.

Ще одна важлива відмінність: цементобетонні дороги – довговічніші, і їм не потрібен ямковий ремонт. На асфальтобетонні ж регулярно виділяють фінансування на ямковий, поточний ремонт, і підрядники забезпечені роботою.

До речі, поточний середній ремонт в Україні планували скасувати з введенням нового класифікатора в 2018 році. Але, як і повний запуск Дорожнього фонду, рішення відклали до 2020 року.

Як побудувати дороги раз і назавжди

Асфальтовим дорогам потрібен капітальний ремонт на дев’ятий рік експлуатації. Цементобетонні траси можна не ремонтувати 20 років.

Те, що бетонні дороги дорожче асфальтних – міф. Так було років 5-10 тому. Зараз їх вартість практично вирівнялася. Але якщо враховувати вартість обслуговування і ремонту дороги в майбутньому, виходить, що цементобетонне покриття вигідніше на 40%, ніж асфальт, підрахували в Українському інституті майбутнього. Так, через 6 років дорогу з асфальтобетону потрібно ремонтувати профілактично, а ще через 6 років – капітально. Тоді як правильно побудовану цементобетонну дорогу потрібно ремонтувати тільки через 20 років.

1256445

Фото: Е. Перепелиця

Приклад існуючої зараз цементобетонної дороги в Україні – Київ-Варшава. За останні 10 років на ній не зробили жодного квадратного метра ямкового ремонту – вона просто цього не потребує.

До того ж, такі дороги витримують більшу вагу, ніж асфальт. А в темний час доби цементобетон краще відбиває світло, тоді як асфальтобетон його поглинає. З точки зору стійкості і зчеплення з дорогою цементобетон також більш стабільний матеріал, ніж асфальт. Не дарма його застосовують для пристрою аеродромів, де навантаження від повітряних суден набагато вище, ніж на автодорогах.

З урахуванням зносостійкості, довговічності і стійкості до високих температур, бетонні дороги потрібно будувати на найбільш завантажених напрямках, на півдні України, на під’їздах до портів. Відомий проект дороги між Одесою і Гданськом Go Highway може отримати бетонні ділянки в південній частині.
 
Як заявили недавно в Міністерстві інфраструктурив березні Україна прийме рішення про стандарти будівництва бетонних доріг. Розглядаються два варіанти – європейський і американський.

zakarpatpost.net