Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 березня

День на Закарпатті був багатим на події

Сьогодні в Ужгороді в обласній бібліотеці пройшла презентація книжки поезії Василя Кузана. Видав її поет до свого 55-річчя. Побачило світ видання за сприяння літературної  агенції «Зілля».

Як зазначив у передмові до книжки історик та літератор Сергій Федака, «дьоньдята» означає намистинки.

Нещодавно zakarpatpost.net писав про перші весняні квіти, які зацвіли на вулиці  Тихого в Ужгороді. Сковані морозами, їхні тендітні бутони ніби заціпеніли. Рослини не зів’яли, хоча їх притрусило снігом.

Живучі підсніжники витримали дванадцятиградусні морози. Та й нині перепад температури був просто вражаючим. Якщо зранку на стовпчик  термометра показував мінус 10, то вдень – плюс шість. Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов поруч й інші квіти, які також оживають між залишками снігу.

До Закарпаття їздитимуть додаткові поїзди. Загалом уже призначено 16 додаткових поїздів та додаткові рейси «Інтерсіті». До Закарпаття призначили потяг № 207 Київ – Ужгород, який курсуватиме 7 та 10 березня в напрямку Ужгорода та 8 й 11 березня – зворотно.

Поїзд № 235 Харків – Ужгород вирушатиме з Харкова 7 та 10 березня о 10:27 та прибуватиме наступного дня об 11:50.

Зворотно вирушатиме 8 й 11 березня о 18:00 та прибуватиме до Харкова наступного дня о 19:37.

Про те, що діти ще до народження приглядаються до людей, які готові стати батьками,  зараз пишеться багато. Але чи правда це? Чи справді наші сини і доньки десь у тонких вимірах вибрали саме нас? Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ»  розповіла людина, що вивчає кармологію,  педагог і журналіст Олеся МАРКОВИЧ.

За даними газети «Закарпатські оголошення», ціни на житло протягом останнього місяця майже не змінилися. Зате на ринку житла  з’явилися нові  квартири.

Найкращими варіантами є квартири в центрі міста. особливо в новобудовах. Щоправда, такого житла небагато, але є.

Скажімо, за словами редактора газети «Закарпатські оголошення» Мар’яни КРАВЧУК,  в районі площі Поштової, біля музею Бокшая  продається двокімнатна квартира у п’ятиповерхівці за 1 273 320 грн.  А в районі «Осетії» також двокімнатна  за 775 929 грн.

Малий Галагов завершується сквером, названим на честь першого президента Чехословацької республіки. Саме там встановлено пам’ятник Томашу Масарику, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ». У виданні Йосипа Кобаля «Ужгород відомий та невідомий» йдеться про те, що площа багато разів змінювала назви, свого часу навіть називалася Орлиною. Не тому, що в місті над Ужем гніздилися дикі волелюбні карпатські хижаки, а саме так називався постоялий двір, що квартирував неподалік.

Російські спецслужби намагалися задіяти для підпалу офісу місцевих «активістів», однак ті категорично відмовилися від участі у провокації

Затримані поліцією злочинці, що в ніч на 27 лютого підпалили офіс Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) є мешканцями Черкас і Кропивницького. Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– З прикрістю мушу констатувати, що серед затриманих є й учасники АТО, котрі пішли на цей ганебний злочин, спокусившись на гроші, – заявляє Геннадій Москаль. – Підкреслюю, що виконавці не є членами політичної партії чи громадської організації, для них підпал офісу ТУКЗ став способом заробітку, а не якоюсь ідеологічною акцією. Інша справа організатор, особу якого теж встановлено. Це мешканець Придністров’я, який одразу після злочину втік додому.

zakarpatpost.net