Акція за права жінок пройде сьогодні в Ужгороді

Незважаючи на численні перемоги феміністичного руху, мільйони жінок та дівчат у світі щодня стикаються з дискримінацією. Через системну нерівність, що тривала тисячі років і продовжується дотепер, жінки значно більше потерпають від бідності, насильства та порушень прав людини, ніж чоловіки.

За даними ООН, більше 70 % людей, що живуть за межею бідності – це жінки. Жінки отримують лише 10% світового доходу, виконуючи дві третини робіт. Дві третини неписьменних людей у світі – це жінки.

У багатьох країнах жінкам досі відмовляють у праві приймати рішення, що стосуються їхніх власних життів: видають заміж у дитинстві, обмежують репродуктивні права, закривають доступ до освіти, дискримінують під час працевлаштування, не допускають до прийняття рішень. – Кожну десяту неповнолітню дівчинку у світі змушують вступати у сексуальні стосунки проти її волі.

– 40 % жінок репродуктивного віку живуть у державах, де заборонені аборти.

– 215 мільйонів жінок у світі не мають можливості використовувати контрацепцію.

– Величезна кількість жінок в Україні та світі потерпають від домашнього та сексуального насильства.

Жінки, що належать до уразливих груп (мігрантки, внутрішньо-переміщені особи, ВІЛ-позитивні жінки, лесбійки, бісексуалки і трансгендерні жінки, секс-працівниці, жінки з інвалідністю, жінки, що вживають наркотики, жінки що належать до етнічних меншин та інші) стикаються з ще більшим тиском та ризиками. Расизм, криміналізація, поліційне насильство, гомо- и трансфобія, неінклюзивність публічного простору, упередження та стереотипи стають додатковими перепонами на їхньому шляху.

Ужгород солідарний з усіма жінками України, які також вийдуть 8 березня у Міжнародний день боротьби за права жінок і міжнародний мир, на акції за права жінок, проти насилля та за гендерну рівність.

Акція пройде на Театральній площі.

zakarpatpost.net