Що робить єгипетський осел у Горянській ротонді?

Надзвичайно багато питань навіюють фрески ротонди, які приписують італійським майстрам живопису. На цих розписах маса знаків та символів, розгадувати які – прецікава задача. Власне, цим займається одна із закарпатських гідів Олена Кудря, і знайомство з ротондою саме за її участі – це те, що переверне ваші погляди і змусить повертатися сюди знову й знову. Тому ми і йдемо знайомитися із Горянською ротондою саме з Кудрею. Не щодня ж випадає розгадувати коди древніх храмів! – пише  Укрінформ.

Олена Кудря пропонує нам почати огляд із фрески «Дари волхвів»

– І ось вам перша загадка: навіть мала дитина знає, що волхви, які прийшли з дарами до Дитяти Народженого, були різних національностей – а тут у нас всі європейці, блондини. Причому, не скидається, що писав таки невіглас – бо ідеально виписані всі інші деталі цього сюжету.

Після волхвів маємо зображення «Побиття немовлят» – там фреска складається ніби з двох частин: внизу ми справді бачимо дітей, а поруч стоїть якась група людей, і хтось із них – на колінах. Ця фреска зіпсована графіті – латиною написано: «Тут був Гавані Янош». у часи Реформації, коли нуртувало іконоборство, протестанти псували розписи в храмах, замальовували фрески і залишали на них свої графіті.

– Далі у нас моя улюблена фреска в ротонді – це «Втеча до Єгипту», – каже Кудря.

– Гляньте, на ній Мати закриває Дитяті пальчиком рота. Це сприймають начебто як мотивацію, аби дитина не заплакала і сімейство не було викрите під час втечі до Єгипту. Але ж маймо на увазі, що перед нами – не просто мистецтво, це сакральне мистецтво! І чому ніхто більше ніде не вживає такого епізоду – коли Мадонна закриває рота Дитяті?

Я привела сюди якось саме аби показати цю фреску свою добру знайому теолога, яка вивчала історію релігій. Ми подивилися на цю фреску і почали шукати відповіді. Знайшли в історії мистецтв масу зображень цього епізоду із життя святого сімейства – втечі до Єгипту – але ніде нема такого, аби Мати прикривала рот Немовляті. Тоді стали шукати, де взагалі в історії сакрального мистецтва зустрічаються такі зображення? Зрештою, ми наштовхнулися на такий же ж образ Дитяти-Божества із пальцем біля рота. Але це були зображення із зовсім іншої релігії – це був Гор, єгипетський бог життя, син Осіріса та Ісіди. Дослідники пишуть, що його палець біля рота – це не оте – «тс-с-с, не плач, тихенько». Це означало, що навіть у дитячому віці цьому Божеству дано таємне знання. Загалом, відомий факт, що деякі учені наводять паралелі між історією цього єгипетського сімейства із Святим сімейством з Нового Заповіту. Власне, тоді при огляді цієї фрески, знайома звернула мою увагу на очі святих, а особливо на очі ще одного персонажа з фрески, якого ніхто не вважає вартим уваги. Це – віслюк, на якому сидить Мадонна з Немовлям, от погляньте на його очі, – акцентує нашу увагу Олена Кудря. – Вони абсолютно типові, ще й зі стрілками, як на єгипетських картинах. І гляньте, що робить цей віслюк: він тягне Йосипа за полу одягу! Щодо відомого єгипетського сюжету з цими героями, то ще Плутарх описував, що на таких фресках єгиптяни завжди зображували не трійцю, а четвірку дійових осіб: Гора, Ісіду, Осіріса та його брата Сета – у вигляді осла чи крокодила. І на цих зображеннях Сет завжди робить шкоду Осірісу, кусає його, тягне в зворотний бік від рішення, читайте: з праведної дороги.

Усвідомивши цю паралель, я спіймала себе на ще одній: місцевість, де стоїть ротонда, називається Горяни. Збіг? Алюзія? Знову самі питання.

Є й інша цікава деталь – якщо добре придивитися (гід просить нас зробити знімок і збільшити зображення на своїх гаджетах – авт.), на накидці Йосипа ми бачимо зображення… піраміди.

І остання деталь щодо цієї фрески – зверніть увагу на те, як зображені руки у героїв: неоковирно, притому що сама фреска майстерно виписана. Таке враження, що руки перемальовані пізніше, що там щось було замальовано.

Далі, що цікаво – фреска Святого сімейства, в центрі Ісус Христос, Діва та Йосип сидять за столом. Цікаво, що на німбі у Христа тут іще нема хреста – він є далі, на всіх інших фресках, які за сюжетом ідуть після Таємної вечері – такий цікавий момент позначення жертви Христа. Тут, на фресці “Святе сімейство» Христос – дитина, очевидно, сімейство зображено ще під час перебування в Єгипті.

Тетяна Когутич, Ужгород

Фото Сергія Гудака та з особистого архіву Олени Кудрі

zakarpatpost.net