Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 квітня

День на Закарпатті був надзвичайно багатим на цікаві події.

Завтра в історичному центрі Києва, на просторі між Софією Київською і Михайлівським Золотоверхим монастирем відбудеться відкриття VIII Всеукраїнського фестивалю писанки.

На заході буде представлено роботи і закарпатців. Зокрема, мукачівець Василь Щока вже традиційно повіз на фест свої ковані великодні вироби, а мисткиня Олена Олефіренко презентуватиме пасхального кролика зі скловолокна.

Традиційний “Сакура-фест” пройде в Ужгороді із 18 квітня до 6 травня. Організатори підготували для ужгородців та гостей міста насичену програму: винний фест та фестиваль театрального мистецтва, фестиваль сучасної духовної музики, спортивні змагання, танці, фестиваль вогню та шоу-програм і ще багато цікавого як дорослих, так і для малечі.

Перед Великоднем на Закарпатті кипить торгівля пасками. Вони у нас надзвичайно різноманітні – як за вагою, так і за ціною та оздобленням. У середньому вартість півкілограмового коржа – 40 гривень, маленькі дитячі продають від 10 до 25 гривень.

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» спеціально поїхав до  Києва, аби з’ясувати, за скільки можна купити великодній хліб там.

В Ужгороді на міських клумбах почали висаджувати бегонії та пеларгонії. Так, на площах Поштовій, Шандора Петефі та Дружби народів нині висадили сьогодні пеларгонії, бегонії прикрасили проспект Свободи.

Зовсім трохи часу лишилося до цвітіння тюльпанів – понад 20 тисяч цибулин восени висадили на площах Поштовій, Народній, Дружби народів та Богдана Хмельницького, вулицях Льва Толстого, Собранецькій, у сквері на площі Петефі, сквері Масарика тощо. Коли тюльпани відцвітуть, на їх місці саджатимуть літні квіти – сальвії, агератум, чорнобривці, бегонії тощо, а ближче до осені – хризантеми.

Перед Великоднем закарпатки активно миють вікна. Зараз замість привітання жінки питають одна від одної: «А ти вже вікна помила». Це своєрідна щорічна весняна трапеза у наших ґаздинь.

Крім миття вікон, жінки зараз нерідко декорують їх великодньою атрибутикою, розвішують пасхальні вінки, писанки, оздоблюють навіть квіти на підвіконні декоративними зайцями та гілками верби.

Москаль із юними закарпатцями  висадив більше півгектара лісу.  Тисячу шістсот молодих саджанців – вісім сотень дерев модрини європейської та стільки ж ясенів – посадили сьогодні в Ужгородському лісництві в рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках».

Неподалік від головних транспортних воріт Закарпаття – автовокзалу, точніше – всього за 50 метрів від нього, перед очима туристів протягається величезний сміттєвий килим. Навіть килимом назвати цю ділянку столиці Закарпаття важко. Це скоріше вонанагадує велетенське поселення первісних людей, щоправда з елементами сучасності.

Ужгородською місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом умисного вбивства чоловіка на одному з Ужгородських ринків (п. 13 ч. 2 ст. 115 КК України). Як розповів виконувач обов’язків керівника Ужгородської місцевої прокуратури Віктор Кузан, в ході досудового розслідування встановлено, що на початку січня цього року мешканець обласного центру, перебуваючи у стані наркотичного сп’яніння кухонним ножем, умисно вдарив потерпілого в шию. За вчинення даного злочину, злочинцю загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне позбавлення волі.

Як розповіли у закарпатській спеціалізованій газеті «Робота та навчання», зараз роботодавці активно шукають швачок, офіціантів, покоївок, посудомийок, працівників готелів, електриків, механіків, різноробочих на заводи. Також затребувані кухарі, торгові агенти , вантажники, продавці.

В самому центрі Ужгорода прямо посеред історичної частини з’явився новий безкоштовний туалет. Хоч сервіс там і не дуже, але кабінка простора, є де розвернутися.

Мова йде про закинутий кінотеатр «Ужгород», який поступово перетворився із місця культурного відпочинку на безкоштовну вбиральню. Особливо там людно вечорами… після пива, випитого в кафе неподалік.

Закарпаття заполонили великодні корзини. Ціни на них різні. Вартість залежить від декору. Найдешевші кошики можна знайти по 90 гривень. Але в середньому вони коштують 250. Задекоровані – від 350. А в Києві журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов великодні атрибути по 2152 та 1620 гривень.