Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 30 травня

День на Закарпатті пройшов насичено.

Учора в Ужгородському замку панувала особлива атмосфера. Тут вирували любовні пристрасті, пишнотіла жінка зваблювала молодика, пропонуючи йому нечувані втіхи, стара циганка шукала батька онуку, а інша – проклинала власного сина…

На очах тих, хто став свідком усіх цих подій сльози радості змінювалися сльозами співчуття, а сміх переходив у співпереживання….  Але все закінчилося оваціями, задушевною розмовою та обміном враженнями.

29 травня у рамках святкування 15-річчязакарпатської газети «НЕДІЛЯ» пройшов бенефіс заслуженої артистки України, акторки Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Наталії Засухіної.

В області нині мешкає понад 2 тисячі дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, більшість з них – 85 відсотків – охоплені сімейними формами виховання.

Щороку зменшується кількість дітей, які перебувають в інтернатах. У 2013-му таких було більше  чотирьох сотень, нині ж – двісті п’ятдесят. В краї діють 49 дитячих будинків сімейного типу та 59 прийомних родин, де виховуються майже чотири сотні дітей.

Про це під час брифінгу в прес-центрі Закарпатської ОДА повідомила начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Світлана Якімеліна, інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

Трагедія на Мукачівщині. 55-річна Мар’яна Євдокімова роздивляється уламки власної хати в селі Кольчино Мукачівського району на Закарпатті. Дім стояв попід горою. Напередодні з неї зсунулося понад 20 тисяч тонн землі. Хату розвалило. Повністю знищений сусідній будинок. Третій пошкоджений частково.

Резонансне вбивство на Міжгірщині, що трапилося через оковиту, сколихнуло закарпатців. Літній чоловік посварився із зятем і… зарізав його. Конфлікт у селі Синевир виник між родичами після вживання спиртних напоїв, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Встромив у груди кухонного ножа

Василь Пилипчук (із етичних міркувань імена дійових осіб замінено) не був алкоголіком, однак хильнути зайвого час від часу любив. Утім на п’ятдесяти грамах зупинявся не завжди, деколи його «заносило» і він шукав собі продовження розваг…

Того фатального зимового вечора, не маючи інших компаньйонів, він вирішив почастувати власного зятя, спільно з яким проживав. Думав, посидять, поговорять про життя-буття, поки дочки не було вдома. За дружньою розмовою непомітно спливав час і… порожніла пляшка. Балачки ж ставали все більш емоційними. Старому хотілося, аби його слухали без заперечень і погоджувалися з усіма його висловлюваннями, та раптом одна з тез Петрові не сподобалась і він розпочав полеміку. Це розлютило 63-річного чоловіка. Не довго розмірковуючи, він схопився із-за столу, вихопив із шафи кухонний ніж і встромив його зятеві у груди.

Сьогодні субсидії отримують близько шести із половиною мільйонів українців, серед них – майже 140 тисяч закарпатців.

За інформацією Головного управління статистики у Закарпатській області, у  березні 2018 р. кількість краян, які отримували субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, склала 136,7 тис., що становить 38,6% від загальної кількості домогосподарств області. У січні–березні 2018р. за субсидіями звернулось 16,4 тис. родин, що на 57,7% менше, ніж за відповідний період 2017р. А це ж більше, ніж наполовину!

Мальовничі водоспади є однією з родзинок Закарпаття. Особливо вражаючими вони є на Перечинщині. Зокрема, подивитись на лумшорські приїжджають туристи з різних куточків України.

У ці дні гостей також багато. Їм хочеться знайти всі п’ять великих та 10 малих водограїв. Найбільше привертає їхню увагу Давір, який у радянські часи назвали Червоним Партизаном. Тоді перейменовували все – і не лише вулиці та міста й села, як тепер, а навіть гори та водойми, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

На Закарпатті почала достигати шовковиця, яку називають еперками.

Ця рослина вважається ліками для всього організму. Кажуть, що листя здатне втамовувати біль, гілки – лікувати гнійні рани, коріння – серце та легені, кора – нирки, а ягоди – справжня скарбниця вітамінів.

Біла шовковиця корисна для нервової системи, червона – для крові.

zakarpatpost.net