Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Еколог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК розповіла про  пластикові ріки, ужгородських лебедів та екологічну ситуацію в області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

На Закарпатті, яке сам Бог нагородив райською природою, на жаль, існує ряд проблем, пов’язаних із довкіллям. Крім того, на територію посягають ще й люди, яким байдуже її майбутнє, намагаючись то спорудити в заповідних місцях туристичні об’єкти, то поставити на ріках Смарагдової долини міні-ГЕС. Загалом загроз нашому краю багато. Тож природа часом не витримує такого тиску і нагадує про себе зсувами, паводками та вітровіями.

Отже, які існують на Закарпатті екологічні проблеми, що відбувається з лісами та водоймами, до чого може призвести втручання в екосистему недобросовісних забудовників? Про це та інше у прес-центрі газети  «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

У селі Велика Добронь біля Ужгорода згоріла будівля у ромському поселенні, у якій знаходився і дошкільний заклад.

Пожежа сталася 15 липня близько 3.00, повідомляє Mukachevo.net.

Пожежа була таких маштабів, що перекинулась на сусідній будинок. У рятувальній службі утримуються від коментарів і просять почекати висновків спеціальної перевірки. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав.

Місцеві роми розповіли, що не виключають навмисний підпал з урахуванням останніх подій, які стосувалися нацменшину в Україні.

Зате поліція, вивчаючи можливі причини загоряння, спростовує таку версію. Слідів, які б вказували на навмисний підпал, не виявлено.

Уж багатий на вужів. Тому й не дивно, що останнім часом річку облюбували лелеки, чаплі та інші птахи, які харчуються плазунами, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Усе частіше у центральній частині міста посеред води можна помітити чорного відлюдника лелеку, який прилітає туди навіть всупереч природному побоюванню від людей. Він шукає собі їжу в районі Слов’янської, Київської та Студентської набережних.

А цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» став очевидцем лелечиного обіду. Але ласував підводними мешканцями цього разу білий лелека.

Жахлива трагедія у Перечині сколихнула все Закарпаття. Зараз тема аварії у всіх на вустах. Єдиним питанням залишається, чи відповість винуватець ДТП за смерть однієї людини та фактично каліцтво другої.

У поліції за даним фактом відкрили кримінальне провадження за порушення правил дорожнього руху, що призвело до смерті потерпілих. Сам водій пройти тест на вміст алкоголю відмовився. Про те, що він був «під градусом», нарколог видав заключення за зовнішніми ознаками.

На сайті голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з’явилася інформація, що за годину до трагедії чоловіка зупиняли поліцейські через іншу ДТП. Але цю інформацію у поліції спростовують.

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує вивчати Закарпаття і знайомити читачів із унікальними місцями нашого краю. Цього разу ми побували в Хусті на страусиній фермі Василя Переца. Справа в тому, що рівно два роки тому, у червні 2016 року, до нашої редакції зателефонували діти з Ракоша Хустського району і просили приїхати. Хлопці пояснювали дуже незрозуміло, ми так і не змогли збагнути, де саме вони живуть і куди конкретно нас запрошують. Та головне, що вони розповіли, це те, що хтось убив дорослу оленицю і до них додому прийшло оленятко, тож діти хотіли, аби ми сфотографували його і написали про тваринку, щоб хтось її забрав «у добрі руки».

Тому ми порадили їм звернутися до господарів страусиної ферми, де вже давно мирно вживаються на одній території різні види тварин. Як з’ясувалося згодом, хлопці так і зробили. Отже, сьогодні ми дізнаємось, як живеться нашому старому знайомому і якою є косуля зараз… Адже нам надзвичайно приємно, що газета «Неділя Закарпатські новини» причетна до долі оленятка і не лише інформує читачів про найважливіші події в області, але й допомагає рятувати братів наших менших.

Петрівський ярмарок, що проходить в Ужгороді на набережній Незалежності вже третій день, багатий як на традиційні, так на нові для подібних заходів страви. Саме новизна тішить найбільше.

Місто гуляє, гостей пригощають найрізноманітнішими наїдками.

Скажімо, традиційний закарпатський бограч у хлібі раніше подавали лише в деяких ресторанах, а тепер його можна скуштувати прямісінько в центрі столиці Закарпаття, просто неба. Добре, що рівень місцевих фестивалів поступово підвищується.

Є на ярмарку і східні солодощі, і екзотичні чаї, і тайська локшина на вогні. Взагалі приготування цієї страви – це ціле видовище, вражаюче шоу. Готується вона за кілька хвилин, просто, але сам процес зачаровує.

Багатим є вибір і різних ковбас, серед яких – навіть із конини.

Ярмарок в Ужгороді є корисним не лише для залучення до краю туристів, не лише для виробників, які мають змогу збути продукцію, знайти постійних клієнтів, не лише для ужгородців, які можуть купити сувеніри чи скуштувати різних наїдків, але й для тих, у кого грошей для цього немає.

Перепадає на таких гуляннях і безпритульним.

Голодні собаки-безхатченки хоч часом і бояться від людей, але приходять сюди зі сподіванням, що їх почастують. І любителів чотирилапих справді знаходиться чимало. Правду кажуть, що світ не без добрих людей. Щирі ужгородці часом ладні поділитися з собаками останнім шматком шашлика, чи ковбаси.

 

zakarpatpost.net