У Мукачеві розпочав роботу Центр допомоги врятованим

Центр надаватиме комплексну соціально-психологічну підтримку людям, постраждалим внаслідок війни, зокрема, внутрішньо переміщеним особам. Це вже шостий такий Центр в Україні.

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👇безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

«Сьогодні Мукачево продовжує зустрічати евакуаційні потяги з українцями, яких війна, розпочата росією, змусила покинули власні оселі і шукати прихистку. Після порятунку від ворожих бомб і обстрілів, громадянам доводиться стикатися з не менш складним викликами, починати життя з нуля. Часто врятовані – це цілі родини з маленькими дітьми. Ці люди пережили стрес, багато хто зазнав насильства. Їм усім потрібна підтримка. І держава це розуміє. У Центрі допомоги врятованим, який вже шостий в Україні,  працюють фахівці, які нададуть професійну і комплексну допомогу», – зазначила Ольга Стефанішина, Віцепремʼєрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Центр допомоги врятованим – це місце, де юристи допоможуть вирішити будь-які питання з оформленням, відновленням, отриманням документів, психологи нададуть консультації, а кейс-менеджери допоможуть вирішити індивідуальні випадки, з якими стикнулися постраждалі від війни, інформує Мукачівська міська рада.

Також тут допоможуть розібратися з низкою актуальних питань: де отримати гуманітарну допомогу? Де шукати житло? Як знайти роботу? Як влаштувати дітей в навчальний заклад?

«Наразі в Україні набрала розголосу жахлива історія згвалтування 14-річної дівчини на Закарпатті. Постраждала потребує кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації, і такі випадки, на жаль, не є поодинокими. Послуги Центрів допомоги врятованим орієнтовані на постраждалих, щоб забезпечити їх усім необхідним для відновлення після гендерно зумовленого насильства під час війни на власних умовах. Реагування на потреби постраждалих є одним із ключових пріоритетів роботи UNFPA в Україні, і ми вдячні за підтримку з боку Уряду та донорів, що дозволило нам розгорнути цю ініціативу для впровадження по всій Україні. Ми прагнемо полегшити доступ усім українцям, зокрема жінкам, до послуг, які можуть мати важливе позитивне значення для подолання травми насильства», – розповів Хайме Надаль, Представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Важливий аспект, яким компетентно займаються працівники Центру допомоги врятованим, – це психологічна допомога і реабілітація. У складних випадках, зокрема сексуального насильства, спеціалісти Центру довгостроково допомагають постраждалим побороти посттравматичний синдром та відновитись.

«Мукачево з перших днів повномасштабної війни прийняло десятки тисяч переселенців, для яких наша громада стала прихистком. Частина з них переїхала до Європи, частина повернулась у визволені міста, частина й досі залишається у Мукачеві. Всебічна підтримка цієї категорії – залишається в пріоритеті»,  – зазначив Андрій Балога, міський голова Мукачева.

Звернутись до Центрів допомоги врятованим може КОЖЕН, хто потребує фахової допомоги та консультацій. Адреса і контакти Центру: площа Духновича, 2, тел: +38 050 815 90 49; пн – пт з 8:00 до 18:00.

Закарпатпост