Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Перед ОДА нині пройшла репетиція до святкувань. Завтра, до Дня Державного прапора та в п’ятницю, до Дня Незалежності, у столиці Закарпаття відбуватиметься багато подій.

Зокрема, у четвер об 11:30 від площі Народної рушить святкова хода зі 100-метровим Державним прапором, хода попрямує до Пішохідного мосту, де з’єднає 100-метровим прапором два береги Ужа.

А  24 серпня о 06:00 Заслужений академічний Закарпатський народний хор на майданчику навпроти площі Поштової  виконає «Молитву за Україну».

Крім того, вдруге, починаючи з 10.00, із балкону ОДА щогодини звучатимуть урочисті фанфари. Трубачі обласної філармонії виконуватимуть позивні на тему відомої пісні «Верховино, світку ти наш!».

 

На Ужгородщині велика пожежа. Вогонь наближається і до газорозподільної станції.

«Вогонь наближається до села Чабанівка Ужгородського району! Допоможіть! – з такими словами до журналістів zakarpatpost.net звернулися жителі села ввечері середи, 22 серпня.

Люди кажуть, уже відчувають запах горілого біля своїх обійсть. «У нас дуже страшна біда, ми не перебільшуємо, вогонь дійсно розгорається», – так мешканці села описують ситуацію.

За словами місцевих жителів, пожежа біля Чабанівки почалася зранку, але й досі поширюється. Уже вигорів старий сливовий сад. Вогонь наближається і до газорозподільної станції.

На місці люди бачили 5 пожежних автомобілів, але цього, кажуть, не достатньо.

Приїжджа письменниця зауважила, що почувається в Ужгороді, наче у середньовіччі.

Якби люди не були одягнуті по-сучасному, то ефект був би повним. Ха, здивувала! Час у нас справді тече по-своєму. Це відчув ще Антонін Ладинський, який у 1930-х як кореспондент білоемігрантської газети приїздив до Ужгорода на відзначення тут сторіччя від дня народження Пушкіна. Поїздивши нашими селами і містами, він почувався так, ніби шубовснув у ХІІ століття. Результатом стали його знамениті історичні романи «Коли впав Херсонес», «Анна Ярославна» і «Остання путь Володимира Мономаха» , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Приблизно те саме відчували і хлопці, які прийшли сюди восени 1944 р. у складі радянських військ. Ще не відійшовши від стресу, викликаного бойовими діями, вони вже чманіли від зовсім іншого, від того, що потрапили у невідому цивілізацію. Замполіт одного з батальйонів Василь почувався так, неначе його закинули у Київську Русь будувати там світле комуністичне майбуття. Ех, Маркс з Леніним спершу би провели цей край через капіталізм, у крайньому випадку хоча би через неп. А так воно – як стелити гарячий асфальт прямо на траву. Усе до першого дощу.

На Закарпатті впродовж минулої доби тютюнові контрабандисти тричі намагались переправити через кордон сигарети. У результаті припинення цих спроб прикордонники затримали більше 17 ящиків тютюнових виробів, три автомобілі та п’ятеро правопорушників.

Про це повідомляє прес-служба Мукачівського прикордонного загону.

Одній зі спроб вдалось завадити завдяки швидкому обміну інформацією між прикордонниками України та Угорщини.

У ході перевірки інформації наданої оперативними співробітниками Західного регіонального управління, про ймовірну протиправну діяльність на кордоні, прикордонники відділу  “Велика Паладь” зі своїми європейськими колегами організували спільні пошукові заходи по обидва боки кордону. У результаті пошуків було виявлено та затримано чотирьох українців, троє з яких без документів, та одного громадянина Угорщини. Також  поблизу кордону правоохоронці знайшли 16 ящиків з тютюновими виробами і два легкових авто, якими, ймовірно, здійснювали доставку сигарет та осіб, які повинні були ці сигарети переносити до Угорщини.

Що зараз найчастіше продають закарпатці? Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповіла головний редактор популярної газети «Закарпатські оголошення» Мар’яна Кравчук.

– Найбільше пропозицій у сфері нерухомості. Зараз будується багато багатоквартирних та приватних будинків. Є чимало нового житла. Разом з тим люди продають не лише  оселі, але й меблі, побутові прилади, навіть книги та домашніх улюбленців, – зазначила вона. –

На другому місці транспортні засоби: автомобілі, мотоцикли, скутери, велосипеди. Найчастіше продають вживані машини та запчастини.  Замикають трійку лідерів різні послуги,  зокрема, робота  та навчання.

В Ужгороді рятувальники знайшли тіло чоловіка.

Як повідомили в Управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій в Закарпатській області, учора, 21 серпня, близько 16:05 на озері «Кірпічка» було виявлено тіло.

Припускають, що потопельника, проте причини, через які залинув нещасний, встановлюються, приблизний вік – 40 років.

Після вилучення тіла з водойми рятувальники передали його правоохоронцям.

zakarpatpost.net