Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Уже традиційно Заслужений академічний Закарпатський народний хор разом з ужгородцями, гостями міста, керівництвом краю та Ужгорода зустрів день народження України світанковою молитвою, виконали “Отче наш” на кількох мовах, молилися представники різних релігійних конфесій.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Такою святковою програмою Ужгород вітає Україну вже 5 років підряд.

Кожного року дійство відбувається на іншій локації, цьогоріч молилися на площі Поштовій в Ужгороді, неподалік старого Жупанату.

Священик на проповіді в церкві просить не брати мотику в руки 24 числа, журналістка закликає розуміти, що Україна – це ми, театральний режисер хоче бачити усе жовто-блакитним в День незалежності, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Хтось народився в незалежній Україні, хтось мріяв, щоб цей день настав, хтось робить сьогодні усе, щоб 24 серпня та в інші дні над нами блакиттю усміхалось мирне небо. Не можу подумати, що для когось це не свято. Все ж чомусь якась іронічна думка таки тривожить серце. Бо не хочеться патетичних думок, хочеться відчуття любові до цього дня, який для кожного з нас є справжнім подарунком долі. Хтось вбачатиме і в цих рядках патетику, бо останнім часом навіть та частина українців, яка ще не поїхала у світи, зазвичай звикла нарікати на свою державу, бо… і перелік аргументів не перелічити. Не будемо стверджувати, що для них, цих нарікань, немає підстав, та все ж погодьтеся, що легше любити багату країну, ніж розтерзану протиріччями і війною землю, яка є нашою батьківщиною.

Як би не хотілося кожному з нас бути вільним, але всі ми залежні. Залежні від обставин, від погоди, від близьких, від друзів і колег по роботі, від випадковостей, не завжди приємних, від своїх та чужих звичок, від предків та їхньої духовної сили, від дітей з їхніми слабкостями, від речей та предметів, що нас оточують, від самоусвідомлення своєї гідності та від, як би то банально не звучало, від власного організму. Певно, від організму найбільше. Бо мусимо йому догоджати постійно, задовольняючи його фізіологічні та і духовні (інколи) потреби. Тільки нагодувавши тіло хлібом і видовищами, тільки наситивши його елементарними харчами, можна говорити про щось інше, більш високе. Про мораль, наприклад. Чи про етику. Чи про ту ж таки гідність, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Наші залежності можна структурувати. Часто буває таке, що одна залежність викликає іншу, тобто одна з них є первинною, основною. Крім того, з деякими залежностями ми миримося, інші викликають потребу боротися. Якщо не у нас, то у наших ближніх періодично виникає бажання вести здоровий спосіб життя, не пити, не палити… Тобто щоб не пили і не палили саме ми. Бо їм здається, що наша залежність від абсолютного алкоголю із лікувальної необхідності та данині традиціям переросла у площину шкідливого. Шкідливого для нас? Чи для них? Чи для суспільства загалом? Ця тема потребує окремого дослідження. Я ж хочу говорити тут про Незалежність. Саме сьогодні. Чи про залежності?

Вже другий рік поспіль із балкону адмінбудівлі Закарпатської ОДА зі святом Незалежності закарпатців вітають трубачі.

Щогодини  троє музикантів естрадно-духового оркестру обласної філармонії позивні на тему відомої пісні «Верховино, світку ти наш».

Нині в Ужгороді зранку проходили різні події до Дня Незалежності України.

Але не в усіх настрій святковий.  Дехто намагається сьогодні привернути увагу до проблем сміста.

Наприклад, мешканці вувилці Загорської перекрили дорогу, яку давно ніхто не ремонтує.

“Накипіло!!! Без дороги вже понад 20 років!!! Скільки можна?
Мешканці вул. Загорська та всього мікрорайону перекрили рух на вул.Загорській! Люди не можуть доїхати до власних будинків!!! Ми вимагаємо негайний ремонт дорожнього покриття!

P.S. З днем НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ!!!!” – написав у соцмережі Павло Вереш.

Співробітники Іршавського відділення поліції за кілька годин розшукали 8-річну дитину, яка загубилася у лісі.

Вчора, 23 серпня, о 21.17 год на лінію «102» надійшло повідомлення про зникнення 8-річної дитини від її матері. Жінка із села Кушниця Іршавського району повідомила, що того дня хлопчик разом зі своїм дідусем пішов на пасовище, яке розташоване за 3 кілометри від села, і не повернувся, про це повідомив відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Дитину за кілька годин розшукали оперативники та ювенали Іршавського відділення поліції спільно з рятувальниками та лісівниками. Він заблукав у лісі за 2 кілометри від рідного села. Хлопчика цілим та неушкодженим передали батькам.

 

 zakarpatpost.net